Begynderguide til Vietnam

Vietnam oplever i disse år en stor interesse fra danske turister. Flybilletterne fra Danmark til Vietnam er rekordbillige, og det giver mulighed for at opleve et af verdens mest spændende rejselande til en overkommelig pris. Uanset om du er til god mad, dejlige strande, fantastisk natur eller kultur og historie i verdensklasse, så får du det i Vietnam. Fra nord til syd præsenterer vi kort landets mest populære byer og områder.

 

Hanoi

Vietnams hovedstad er fuld af spændende oplevelser. Den lave bebyggelse og dejlige beliggenhed ud til Hoan Kiem-søen gør Hanoi til lidt af en oase i forhold til Sydøstasien kæmpebyer. Men tag ikke fejl. Byen er hektisk og trafikken vanvittig med den konstante sværm af scootere, der synes at køre i ring. De 36 handelsgader i det der kaldes det gamle kvarter kan med lidt god vilje siges at være byens centrum – i hvert fald er det her turisterne primært holder til.

Gaderne har et væld af butikker, markeder, caféer, barer og restauranter. Her er også billig overnatning, og området er således også Hanois backpackercentrum. Vil du bruge lidt flere penge på overnatning end hostels og guesthouses, så ligger der få hundrede meter fra det gamle kvarter luksus- og mellemklassehoteller.

Hanois største attraktioner er bl.a. Ho Chi Minhs hus, hans mausoleum og det smukke litteraturtempel. I parkområdet ved Ho Chi Minhs hus ligger også den etsøjlede pagode, og du kan gå på opdagelse i et væld af museer og gallerier. Vi skal ikke glemme maden. Den er både billig og fremragende og en attraktion i sig selv.

Se mere om forslag til aktiviteter og oplevelser i Nordvietnam.

Lille del af citadellet i Hué

 

Hué

Hué i det centrale Vietnam er hjem for citadellet og Den Forbudte By, hvor Nguyen-dynastiet, Vietnams sidste, holdt til. Området er enormt og består af store gårdspladser og smukke porte og bygninger. Det var fra balkonen ved hovedporten Ngo Mon kejser Bao Dai i 1945 annoncerede, at han ville abdicere.

Den Forbudte By blev ret medtaget under TET-offensiven i 1968.  Nordvietnam lavede et overraskelsesangreb på amerikanerne i det vietnamesiske nytår, og det bliver af mange i dag set som vendepunktet i krigen. I Hué stod det blodigste slag, der efterlod tusinder af døde, sårede og hjemløse.

Hué ligger ud til Den Duftende Flod, hvor du en kort sejltur mod syd kan opleve Thien Mu-pagoden, der ligger i et af Vietnams fineste buddhistiske templer. Det var herfra munken Thich Quang Duc tog den lange vej til Saigon, hvor han brændte sig selv af i protest mod det sydvietnamesiske diktatur.

 

Da Nang

Vietnams fjerde største by er ikke helt kommet på programmet endnu hos rejsebureauerne, men der investeres i disse år millioner på at gøre Da Nang til en populær ferieby. Her er da også alt hvad der skal være for at tiltrække turister. God strand, spændende byliv og fremragende restauranter.

Da Nang er desuden så tilpas stor, at man kan få masser af lokalstemning. Byen var også uhyre vigtig under Vietnamkrigen – det var på den legendariske China Beach amerikanske soldater holdt orlov mens viet cong lå på lur få hundrede meter derfra. Har man ikke nok i Da Nang, så er der kun en kort køretur til Hoi An mod syd og kejserbyen Hué mod nord.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hoi An er en af Vietnams mest charmerende byer

 

Hoi An

Stranddestination eller ikke. Hoi An ligger faktisk fire km oppe ad Thu Bon-floden, men ved kysten finder man en skøn strand. Cao Dai Beach er stor og bred, og det er et yderst behageligt sted at tilbringe dagen. Hoi An er en utrolig hyggelig by med en ældgammel historie. Tidligere hed byen Faifo, og her kom japanerne og kineserne forbi for at handle. Begge folkeslag havde deres eget område i byen, der stadig består af gamle lave huse. Den historiske bydel er lukket af for trafik, og det er et fantastisk sted at gå rundt.

Hoi An har mange gode resorts, både ved stranden og tæt på centrum. Der er desuden herlige restauranter og fantastisk shopping. Udover de mange spændende kulturelle oplevelser i byen, så kan man besøge My Son, der er hjem for nogle af de vigtigste ruiner fra det tidligere Cham-rige, der engang havde magten i dette område.

 

Quy Nhon

På trods af, at byen har nogle af Vietnams bedste strande, så er Quy Nhon ikke særlig kendt. Det bliver der ganske sikkert lavet om på inden længe. Blandt rygsækrejsende er byen allerede en af Vietnams små hemmeligheder, hvor du finder et hyggeligt byliv og autentisk atmosfære. Men ingen ferieby uden god strand, og det har Quy Nhon i høj grad. Bystranden er smuk, men ikke specielt badevenlig. Til gengæld er der i nærheden skønne strandområder, der nok skal tilfredsstille de fleste. Men Quy Nhon’s intense byliv med dejlige restauranter og østerlandske pagoder er også med til at gøre denne by til et af de mest lovende turistområder.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stranden og promenaden i Nha Trang

 

Nha Trang

Et par hundrede kilometer nord for Phan Thiet ligger Nha Trang, der er en større by med masser af lokalstemning. Men her er også en skøn lang strand, der har gjort området til en af de mest populære turistbyer i Vietnam. I den sydlige del af byen ligger turistgaderne, hvor du finder flere mellemklassehoteller, guesthouses, barer, restauranter og butikker. På strandvejen er der i disse år større byggerier i gang, og de store hotelkæder har også fået øjnene op for Nha Trang, hvis lange strand er indbydende med flere barer og beach clubs.

Ud for Nha Trang ligger en række øer, det er et af de bedste steder at dykke i Vietnam. En bådtur i det sydkinesiske hav er for mange et af højdepunkterne på rejsen. En af øerne, Vinpearl Island, er hjem for et af landets største forlystelsesparker. Udover stranden har Nha Trang flere andre attraktioner, bl.a. flotte pagoder og den store hvide Buddha, der skuer ud over byen. I området ligger et smukt kuperet landskab med skriggrønne rismarker. Fra Nha Trang er der et par timers kørsel til bjergbyen Dalat, der byder på gode naturoplevelser og fransk kolonihistorie.

Se mere om forslag til aktiviteter og oplevelser i det centrale Vietnam.
 

Phan Thiet/Mui Ne

Ca. fire timers kørsel nordøst for Ho Chi Minh City ligger byen Phan Thiet, der både tiltrækker lokale og udenlandske turister. Selvom Phan Thiet har en glimrende strand, så er det ved den meget mindre by Mui Ne, ca. otte kilomteter mod nord, hotellerne ligger på stribe. En stor del af Mui Ne’s strand er forsvundet, men der er stadig ca. fem kilometer sandstrand tilbage.

Byen har længe været kendt af alverdens kitesurfere, der udnytter den stærke blæst og de store bølger. Strandvejen er faktisk Mui Ne’s eneste vej, men her ligger til gengæld et kæmpe udvalg af hoteller, restauranter, barer og butikker. I dag har pakketuristerne overtaget det populære ferieområde, men der er også plads til backpackerne og den lille oprindelige fiskerby, hvor man kan indsnuse lidt lokalstemning. En strandferie ved Mui Ne kan nemt kombineres med Vietnams største by Ho Chi Minh City.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Den lange strand i Mui Ne

 

Ho Chi Minh City

Vietnams største by er også landets finanscentrum. Ho Chi Minh City er en kontrastfyldt by, der er perfekt til dig, der elsker god mad, spændende kultur og fantastisk shopping.

Ho Chi Minh City er inddelt i distrikter, men den almindelige turist vil almindeligvis kun opholde sig i distrikt 1 og 3. Distrikt 3 er centrum omkring det store Ben Thanh marked, hvor backpackerkvarteret Pham Ngu Lau ligger umiddelbart med syd mens Folkekomitéens Hus på gaden Le Loi, der løber op til det flotte teater på tværgaden Dong Khoi, ligger mod nord.

I distrikt 1 finder du en stribe gode seværdigheder som f.eks. Notre Dame Katedralen og lige ved siden af det flotte posthus med det store portræt af Ho Chi Minh på endevæggen. Herfra kan du gå ned ad Dong Khoi forbi teatret for at finde byens mest eksklusive butikker. I distrikt 1 er der flere markeder og masser af gode restauranter. Uanset om du er til billig gademad eller gourmet, så er det muligt at få her.  Det er også i distrikt 1, du finder byens dyreste hoteller – nogle af dem med en spændende historie fra Vietnamkrigen i bagagen.

Distrikt 3 begynder umiddelbart vest for Ben Thanh Markedet. Her finder du en lang række glimrende mellemklassehoteller, hvor du får meget for pengene samtidig med, at du bor et stenkast fra centrum i distrikt 1. Distrikt 3 har sine egne interessante seværdigheder. Genforeningspaladset, hvor den tidligere præsident boede og som var det sted, hvor Sydvietnam overgav sig til Nordvietnam er en af dem. Lige så spændende er Museet for Krigsforbrydelser, der primært omhandler det vietnameserne kalder den amerikanske krig.

Ho Chi Minh City er en utrolig nem by at være turist i. Bor du i distrikt 1 eller 3, så er du i gåafstand til de fleste seværdigheder. Vietnameserne er utrolig venlige og gæstfri – det eneste du skal passe på er den vanvittige sværm af scootere, der synes at være overalt.

 

Phu Quoc

Den pragtfulde tropeø, omtrent på grænsen mellem Thailandbugten og det sydkinesiske hav, er det nærmeste man kommer det ultimative strandparadis. Her finder du hvide sandstrande med krystalklart vand. Øen er ikke særlig stor, men byder udover strandene også på skov og bjerge. Tidligere var det backpackerne, der fandt til Phu Quoc, men i dag kommer alle slags turister. Øen har egen lufthavn, og udviklingen er kun lige begyndt.

Phu Quoc’s vigtigste by, både når det gælder fiskeri og turisme, er Duoung Dong. Syd herfor ligger en lang række hoteller på den skønne Long Beach, der lever fint op til sit navn. Den er 20 km lang, og kommer man langt nok mod syd, vil man støde på verdensklassestrande, der er næsten uberørte. Phu Quoc har adskillige andre stande, perlefarme og god dykning – alt sammen noget, der giver øen potentiale til at blive det helt store hit for alverdens solhungrende turister.

Se mere om forslag til oplevelser i Sydvietnam.

 

Rundkørslen ved Ben Thanh-markedet er en slags centrum i Ho Chi Minh City