Sydlige Andamanhav

Du kender måske Koh Lanta, men syd for den dejlige ø med de gode strande ligger et unikt og enestående område fyldt med eventyrlige drømmeøer. Både Trang- og Satunprovinsen er forholdsvis uudforskede, og turismen er i sin spæde begyndelse, men øhavet har alle muligheder for at blive et højprofileret ferieparadis.

I Andamanhavet, ud for Trang, hedder de mest populære øer Koh Ngai, Koh Kradan og Koh Muk. I Satun, længere mod syd, kan man finde nogle af verdens smukkeste øer i og omkring Koh Tarutao Nationalpark.

Øerne ved Trang kommer man til med båd fra Koh Lanta eller færge fra fastlandet. Satunøerne nås fra fastlandet ved Satun, men er også forbundet af f.eks. Tigerline, der øhopper mellem de mest populære øer. Det er også muligt at sejle dertil fra Langkawi i Malaysia og ethvert tourbureau kan arrangere privat transport for dig.

 

Koh Lanta

Masseturismen er for længst nået til Koh Lanta. Heldigvis er udviklingen gået langsomt, og her er hverken store højhushoteller, shoppingcentre eller bargader. Den lille by Saladan på øens nordkyst fungerer som turistcentrum, og på trods af den beskedne størrelse, så er det Koh Lantas største by. Øens strande ligger som perler på en snor ned ad vestkysten syd for Saladan, man kan vælge og vrage mellem adskilllige beachfrontresorts, og jo længere mod syd man kommer, jo mere øde bliver det.

Første strand man kommer til fra Saladan er Khlong Dao Beach, der er en skøn to km lang hvid sandstrand, der var et af de første steder, som blev udbygget. 2-3 km mod syd kommer man til Ae Phrae Beach, der kvalitetsmæssigt er på det jævne, men her er opstået et lille turistcentrum med vestligt orienterede restauranter, barer og internetcaféer. Længere mod syd når man til den lange Khlong Khong Beach, der tiltrækker et ungdommeligt publikum. Men her er plads til alle, langs stranden ligger adskillige resorts og en stribe barer.

Fortsætter man et par km længere mod syd, deler vejen sig, man kan kører ind på øen eller videre ned ad kysten. Ved vejens deling ligger en af Koh Lantas absolut skønneste strande, Khlong Min Beach, der er bedst mod syd. Stranden har mange gode resorts, og i den nordlige ende en del billige guesthouses. De næste strande ned mod spidsen af øen er lækre Ao Kantiang, Ao Khlong Jaak og Ao Mai Pai.

Selvom langt de fleste turister kommer til Koh Lanta for at slappe af og dase på de lækre hvide sandstrande, så må man ikke snyde sig selv for en tur til Ban Koh Lanta, der er øens oprindelige by og udskibningshavn. Byen bliver også kaldt Old Town, og man kan stadig se nogle af de gamle pælehuse, der engang var almindelige på Koh Lanta. Hvis du er til dykning eller snorkling, så er det om at tage en tur ud på havet for at se, hvad der gemmer sig under havoverfladen. Koh Lanta er den største ø i Koh Lanta Marine Nationalpark, der består af 15 øer, men yderligere knap 40 øer ligger i farvandet ud for Koh Lanta.

Er du strandfreak, så er der store oplevelser i vente, mange af øerne har fantastiske strande med krystalklart vand. På Koh Lanta findes også gode markeder, selvfølgelig fås de væsentlig større andre steder i Thailand, men vil du indsnuse lidt lokalstemning så tag til Old Town søndag aften eller mandag morgen, og til Saladan i løbet af søndagen, hvor dagmarkedet kan være et godt udflugtsmål.

thapwarin-resort-pixabayThapwarin Resort er et af flere hoteller på Koh Ngai, der ligger direkte ud til stranden

 

Koh Ngai

Den nordligste af de større øer ud for Trang er Koh Ngai, ca. 32 km syd for Koh Lanta. Her er der virkelig tale om paradis, og den skovklædte ø er omgivet af krystalklart vand. Øens længste strand er perfekt, og det har selvfølgelig tiltrukket investorer, der er godt i gang med at opføre større resorts. Der ingen fastboende på Koh Ngai, så det er ikke her man møder de lokale. Til gengæld er det et godt sted, hvis man bare vil have en rolig ferie på en af Thailands bedste strande. En billet, hvor minibus fra Trang og færge til Koh Ngai er inkluderet, koster ca. 500 baht pr. person. Alle resorts på øen kan også arrangere transport, det er som regel noget dyrere.

 

Koh Muk

Ca. 50 km sydøst for Koh Ngai ligger Koh Muk, der tidligere modtog lidt flere turister end Koh Ngai, men den tid er måske ved at være forbi. Det er på den smukke Hat Sai Yao, også kaldet Hat Farang, eller Charlie Beach, efter det store Charlie Resort, det meste af turismen foregår. Selvom der er en del resorts på stranden, så er tempoet i bund.

På Koh Muks nordøstkyst, ligger en lang mole, hvor de fleste turister bliver sat af. Går man mod nord, forbi havsigøjnerlandsbyen, kommer man til stranden Hat Lodung, og går man mod syd, rundt om pynten, kommer man til den blændende hvide Hat Sivalai og det lækre Sivalai Resort. Farang Beach ligger på øens sydvestkyst.

På den nordlige del af Koh Muk kan man besøge den såkaldt Emerald Cave, der gemmer på en smuk jadegrøn lagune. Det er et ret populært udflugtsmål, så her er altid mange mennesker. Emerald Cove kan kun besøges ved lavvande. Du kan købe transport fra Trang til Koh Muk, hvor bus til molen og færgebillet er inkluderet. Det koster ca. 350 baht pr. person.

 

Koh Kradan

Endnu en skøn tropeø, der er beriget med en lækker hvid sandstrand med turkisblåt vand. For blot få år siden var der kun et par overnatningsmuligheder på øen, men udviklingen er gået stærkt, så udvalget er i dag noget større. Den pragtfulde strand ligger ned ad østkysten, og om dagen må man dele paradiset med dagsturister fra de omkringliggende øer, men ud på eftermiddagen sænker roen sig over Koh Kradan. Øen er nationalpark, der er en rangerstation tilknyttet, og parkpersonalet kan godt finde på at bede om 200 baht, hvis du forlader stranden. Der er stort set intet at lave på Koh Kradan, men det er lige præcis derfor mange elsker øen. Der er ingen offentlig transport til Koh Kradan. Man booker en privat transfer fra Trang eller en af naboøerne. Prisen er ca. 650-700 baht pr. person.

 

Koh Sukorn

Vil man både have dejlige strande og en dosis kultur, så er Koh Sukorn måske det bedste valg blandt Trang-øerne. Koh Sukorn har et lille bysamfund med 3000 indbyggere, der både har anlagt plantager og rismarker. Der er lavet små stier på kryds og tværs af øen, og det er et skønt sted at cykle rundt for at møde de lokale, der hilser med et smil. Koh Sukorn er måske et af de få tilbageværende og originale øsamfund i Thailand, et unikt sted, hvor man kan på nært hold kan følge med i de lokales dagligdag. Overnatningsmulighederne er begrænsede på Koh Sukorn. Der er bådtransport til Koh Sukorn fra Trang (ca. 200 baht pr. person) og Tasae (ca. 50 baht pr. person) , der begge ligger på fastlandet.

thailand-pixabayKoh Lipe i aftensolen

 

Koh Tarutao

Den største af Satun-øerne er også hovedkvarter for Koh Tarutao Marine Nationalpark, der består af over 50 større og mindre øer, hvor man finder bl.a. regnskov, verdensklassestrande, mangrove og dyr som langur, hjort, makakaber, vildsvin og pythonslanger. Koh Tarutao er ikke en decideret turistø, man kan godt overnatte her, men det er ret primitivt. Til gengæld har du mulighed for at opleve en enestående og uberørt del af at Thailand. Øen var engang deputeringssted for uønskede personer, og lejrerne kan stadig ses. Den ene var for politiske fanger, den anden for kriminelle.

Sidstnævnte ligger lige ved Ao Talog Waw, hvor båden fra fastlandet lægger til. De mest udviklede steder på Koh Tarutao, og her skal ordet udviklet tages meget let, er Ao Pante Malacca og Ao Molae, der begge ligger på øens nordvestkyst. Det er her man kan leje sig ind i simple bungalows og telte. Det er tilladt at campere, så du kan sagtens have eget telt med. Der er speedbåd fra fastlandet til Koh Tarutao (ca. 400 baht pr. person). Der er også forbindelse til Koh Lipe.

 

Koh Lipe

Lille Koh Lipe, en af øerne i Koh Tarutao Nationalpark, er spået til at blive det næste hot spot for investorer og den altid sultne turistindustri. Øen er nemlig beriget med to fantastiske hvide sandstrande, mod øst Sunrise Beach og mod syd, beliggende i en pragtfuld bugt, Hat Pattaya, der har udviklet sig til et lille turistcentrum. Hat Pattaya er lige præcis den strand man drømmer om, hvidt sand og ubegribeligt klart vand. Her ligger flere resorts og strandbarer, men tempoet er stadig i bund.

Walking Street forbinder Hat Pattaya med Sunrise Beach, der er mere rolig, men stranden har som regel lidt flere bølger. Langs Walking Street findes shops, barer, tourbureauer og restauranter. På den nordlige del af Koh Lipe ligger Sunset Beach, her er udviklingen ikke gået så stærkt, det er et ægte chilloutsted, berømt for sin nøgenstrand, lidt af et særsyn i Thailand.

På Koh Lipe prøver man seriøst at gøre noget ved miljøet. Det kan være svært med så mange mennesker samlet på så lille et sted langt ude i Andamanhavet, men nogle resorts har affaldssortering, fælles energibesparende generatorer, samt flere andre tiltag, der skal gøre øen til et bæredygtigt sted. Der er tre daglige afgange fra Pakbara-molen på fastlandet til Koh Lipe, og prisen er ca. 700 baht pr. person.

kho-ngai-freeimages
Strand på Koh Ngai

7 comments

 1. Hej. Vi er en familie på 4 (2 voksne og 2 børn på 4 og 7 år), som skal til Koh Lanta og Ao Nang ti Februar. Derimellem skal vi have 4 dage på et tredje sted – for 2 år siden var vi på Koh Ngai som jo er sindssyg smuk. Men hvis vi nu ikke skal vælge det samme igen, hvad kunne så være en mulighed? Har kigget lidt på Koh Bulone, men er bange for rejsen bliver for lang.

  1. Hej Jannie. Der er en båd, der sejler fra Koh Lanta til Koh Bulone. Det tager ca. to timer. Men når I kun har fire dage kan jeg godt følge dig i, at rejsetiden ikke må være for lang. I kunne overveje Koh Ngai’s naboøer: Koh Muk – ikke så stor og en del endagsturister fra Koh Lanta og fastlandet, men der er også Koh Kradan, Koh Libong og Koh Sukorn. Libong er den største af øerne – smuk, men strandene er bedre på Muk og Kradan. Til gengæld er her ikke så mange turister.

   Valget er jeres, men som jeg ser det, så skal I vælge en ø, hvor I kan sejle til fra Lanta. Rejsetiden bliver først lang, hvis i skal ind på fastlandet for at køre ned til Trang for at fange en båd/færge. Men det må være muligt at booke en speedbåd på Lanta, men det koster selvfølgelig også lidt.

   God rejse – mange hilsner fra Carsten

 2. Er disse ø’er helt udelukket i oktober? Ville især gerne til Koh Kradan og snorkle. Men dur det overhovedet?

 3. Hej Carsten,
  Nyder endnu en gang at læse dine supergode beskrivelser som opvarmning til næste tur til Thailand – 14 dage i februar 2018.
  Vi har bla. været på Koh Lipe og vil slutte af dér – elskede den afslappede stemning langs Hat Pattaya – og naturligvis de fantastiske strande.
  Så hvad vil du anbefale som 1-2 gode øer før Koh Lipe – turen er denne gang mest afslapning, så det er gode strande og laid back stemning, vi går efter – dvs. mere Bob Marley end techno/disco 🙂
  Lige nu kigger vi mest mod Koh Mook og Koh Ngai – men hvad er dit råd?

  1. Hej Jesper. Det lyder som et par fine steder begge to, dog har Koh Mook ret mange endagsturister, men de forsvinder jo igen, når de sejler tilbage. Har I overvejet Koh Bulon Leh. Det er basic, og jeg ved ikke, hvor meget Bob Marley, der er over øen, men det er helt bestemt laid back :-).

 4. hej jeg kan jo anbefale koh lanta skal der til nu sidst på mdr. et fantastisk sted med gode strande og hygge

  1. Hej Helle. Fuldstændig enig. Jeg er også vild med Koh Lanta, der absolut er ren af mine favoritøer i Thailand. Ha’ en rigtig god rejse.

   De bedste hilsner fra Carsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *