Thailand på egen hånd
Flere og flere rejser på egen hånd til Thailand og Sydøstasien. Udover den prismæssige besparelse, så giver det også frihed til selv at vælge, hvornår man vil af sted, hvor man vil bo og hvor længe man vil være væk. Tidligere blev det at rejse rundt i Asien mest forbundet med backpackere, men i dag er rejseformen for alle.
Det har aldrig været lettere at rejse på egen hånd. Asien er virkelig et mekka for de, der vil ud på store og små eventyr. Rejser du på egen hånd, er der alle muligheder for, at du vil få dit livs rejse.
Dette indlæg er primært henvendt til dig, der vil bo billigt og/eller benytte deletaxier, langtursbusser eller offentlig transport. Alle andre er selvfølgelig velkomne til at læse med.
Vælg et område
Dette er kun vigtigt, hvis du har begrænset tid. Asien er enormt, og har du kun en måneds tid eller deromkring, så vælg et område du vil opleve og hold dig til det. De mest almindelige backpackerruter er f.eks. Vietnam, Laos, Cambodja og Thailand.
En anden rute er Indonesien, Malaysia, Singapore og Thailand. Eller hvad med Indien, Nepal og Tibet? Du kan naturligvis gøre hvad du vil, men er du helt på egen hånd, kan det at organisere transport være mere tidskrævende end man lige regner med.
Populære backpackersteder i Thailand
I Thailand er der flere byer, øer og områder, som er populære hos backpackerne – f.eks. disse: Bangkok • Chiang Mai • Pai • Railay (Krabi) • Koh Phi Phi • Koh Lanta • Koh Samui • Koh Phangan • Koh Tao • Koh Lipe
Planlæg lidt i forvejen
En del af charmen ved at rejse på egen hånd er at du kan være spontan og fleksibel under rejsen. Men det kan alligevel være godt at planlægge lidt på forhånd: Undersøg f.eks. hvornår det er regntid og om der er lokale helligdage det sted, du vil rejse hen.
Skal du have vaccinationer eller er der nogen specielle rejseanbefalinger? Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledninger, download app’en rejseklar og skriv dig eventuelt på danskerlisten.
Køb evt. en god rejseguide – den er uundværlig. Ofte kan du bytte bøger på hoteller og guesthouses – er du f.eks. rejst ud af Vietnam kan du bytte din vietnamguide med en guide over det nye land, du er kommet til.
I dag er der selvfølgelig også mulighed for at downloade rejseguides fra nettet – her er fordelen af du ofte kan nøjes med at købe de afsnit du skal bruge. Husk, at din rejseguide kun skal bruges som inspiration – gå dine egne veje og lad eventyret komme til dig.
Pak let og rigtigt
En rummelig kuffert eller rygsæk er altid god at have, men tag ikke ting med du ikke skal bruge bare fordi du har plads. Tag hellere en t-shirt for lidt med end en for meget – du kommer helt sikkert til at shoppe under rejsen.
Skal du op i højderne, så kan det blive koldt om natten – medbring derfor en tynd jakke. En langærmet trøje er næsten et must, hvis du skal køre i meget i bus – thai’erne elsker aircondition, og det kan af og til blive ret koldt i busserne. Skal du trekke, er det også et must med et par gode sko – helst et par, der er gået til.
Ha’ styr på dine dokumenter
Tag kopier af pas og dokumenter og send evt. indscannede kopier til din egen mail – på den måde har du altid adgang til dem. Efterlad også kopier til pårørende derhjemme. Du kan også få hjælp af en app som f.eks. TripIt. Undersøg om du skal have visum i et givent land – i nogle lande fås det ved grænsen, andre gange skal det søges på forhånd.
Medbring også to kreditkort i tilfælde af, at det ene bliver spærret. Det har jeg selv været ude for. Har du brug for selv at spærre et kort, så kan du som regel gøre det i din netbank. Men en god ting at have styr på inden du tager af sted.
Sammenlign transportformer
Har du god tid og elsker eventyr, så kan du måske benytte dig af lokale transportmidler på hele turen – det koster langt mindre end f.eks. privat transport. Men undersøg om det på nogle strækninger kan betale sig at give lidt mere og så komme hurtigere frem.
Selvom det at rejse med lokalbus kan være en del af oplevelsen, så er det ærgerligt at skule bruge et par dage i en skrammelkasse af en bus, når du for et par hundrede kroner ekstra kan komme hurtigere og mere behageligt frem.
Transport fra destination til destination
Du kan altid få dit hotel eller nærmeste tourbureau til at hjælpe dig videre på rejsen. I Thailand er man vant til turister og selv længere transporter, der måske inkluderer bil/bus og færge/speedbåd kan som regel klares.
Som nævnt er det en god idé at sammenligne pris i forhold til komfort og rejsetid, når du booker transport. Den billigste løsning er som regel lagdistancebusserne via gør-det-selv-metoden. Du undersøger selv priser, ruter, afgangstider og hvilken busstation, du skal benytte.
Det er bl.a her, du med fordel kan få hjælp af et tourbureau. Alternativt betaler du lidt mere og får en hurtigere transfer, hvor du typisk bliver hentet på dit hotel og sat af det næste sted, du skal overnatte. Det behøver ikke nødvendigvis at være privat transport, men kan også være deletaxi.
Ankommer du med båd/færge, kan det også være, du bliver sat af på havnen, hvor du så kan få dit hotel til at hente dig eller selv finde transport. Alle chauffører ved præcis, hvornår færgen kommer ind og står selvfølgelig klar til at køre dig videre.
Bestille i forvejen eller på stedet?
Skal du på en 2- eller 3 ugers rejse, så kan det være en god idé at booke overnatning på forhånd de steder, du vil besøge. Det gælder især, hvis du rejser i højsæsonen eller har særlige krav til dit hotel.
Skal du på en længere rejse, så kan det være en fordel at booke på stedet. Men det afhænger selvfølgelig af, hvor fleksibel og spontan du vil være.
En god idé kan være at købe en såkaldt startpakke hjemmefra, hvor fly, transport fra lufthavn til hotel og et par overnatninger inkluderet. Vel fremme kan du nu planlægge, hvad du vil opleve.
Nogle guesthouses er billigst at bestille på nettet, andre gange kan du opnå gode rabatter når du står i receptionen. Sidstnævnte mulighed har også den fordel, at du kan se værelset før du bestemmer dig – mange billige guesthouses i Asien lover mere end de kan holde.
Uanset rejseform, så kan dit hotel eller nærmeste tourbureau uden tvivl hjælpe dig videre til din næste destination.
Godt at have med
Nedenstående liste er primært til dig, der skal på rygsækrejse eller bo primitivt. Mange af disse ting kan købes på stedet til noget billigere priser end hjemme.
• Lommelygte
• Myggenet
• Vaskemiddel til håndvask
• Desinficerende håndgelé
• Lagenpose
• Overtræk til rygsækken
• Multikniv
• En tynd jakke
• En hængelås
• En lille rygsæk til udflugter
Godt at vide (scams)
Som jeg har skrevet i indledningen, så er det nemt at rejse i Thailand og det øvrige Asien. Du finder hurtigt ud af, at mange af de bekymringer du måske har haft inden afrejse, slet ikke er aktuelle når du først er af sted.
Når det er sagt, så er det ikke alle thai’er, der er smilende blot for at være gæstfrie. Turistindustrien er enorm og for mange en potentiel indtægtskilde, men desværre har nogle af dem specialiseret sig i at snyde turisterne.
Tuk-tuk
Et af de ældste tricks står Bangkoks tuk-tuk chauffører for. De vil mægtig gerne have, at du besøger alle de butikker som de har en aftale med. Man kan dårligt kalde det et trick, og det er forholdsvis harmløst, men ærgerligt at bruge en dag i tæppe- og smykkebutikker, når du troede du skulle se byens seværdigheder.
Mange af chaufførerne opererer ved Grand Palace og kan nemt være i ledtog med andre personer. Vedkommende spotter en turist og fortæller ham/hende at Grand Palace er lukket. Hjælpsomt finder han en tuk-tuk chauffør, der kan køre dig til et lige så flot tempel. Nu er du inde i tuk-tuk’en, og så går det ellers byen rundt til diverse butikker.
Når du går på gaden, vil du ofte få tilbud fra både tuk-tuk- og taxichauffører om at køre byen rundt for 20 baht. Den slags tilbud, der lyder for gode til at være sande, skal man ikke tage imod.
Det handler kun om at få dig ind i tuk-tuk’en/bilen, så de kan køre dig rundt til diverse forretninger. Du kan sagtens bruge både tuk-tuk og taxaer til transport – fortæl hvor du vil hen og afvis alle tilbud om at køre byen rundt for ingen penge.
Guld og ædelsten
Man kan også være ude for at få tilbudt billigt guld eller ædelsten, som man kan afsætte med stor gevinst i sit hjemland. Personen, der deltager i disse tricks er veltalende og overbevisende og har svar på ethvert spørgsmål. Hverken guld eller ædelsten er ægte, så det er bare at sige nej tak til den slags tilbud.
Billethajer
Billethajer og tyveri fra langdistancebusser er mest noget rygsækrejsende skal passe på. Billethajerne sælger meget billige billetter, f.eks. fra Bangkok til Chiang Mai, Surat Thani (Koh Samui) eller Siem Reap i Cambodja.
Nogle gange består tricket i at billetten ikke gælder hele vejen, en mørk nat står du “In the middle of nowhere” og kan ikke komme videre. De fleste betaler ekstra for, at bussen kører videre.
Andre billethajer sælger falske billetter til busser, der ikke eksisterer. Det er primært omkring Khao San Road i Bangkok disse tricks udspiller sig. Tal med andre rejsende om deres erfaringer eller køb transport hjemmefra, hvis du vil være helt sikker.
Jetski og billeje
Også på de etablerede turiststeder skal man være opmærksom. I både Pattaya og på Phuket frarådes det at prøve jetski. Har maskinen f.eks. en gammel skade, så vil udlejeren påstå, at det er dig, der har lavet den og afkræve erstatning.
I disse sager har det vist sig, at turistpolitiet ikke er til meget hjælp – hold dig derfor helt væk fra jetski i Thailand. Dette trick er også set hos bil- og motorcykeludlejere. Lejer du bil alligevel, som en del turister gør, så pas endelig på. Der dør rigtig mange i trafikken hvert år i Thailand.
Det var lidt om de ting man skal være opmærksom på. Lad dig ikke skræmme – du vil med garanti opdage, at det er nemt og problemløst ar rejse i Thailand.