Centralthailand – læs om Ayutthaya, River Kwai og Khao Yai Nationalpark

Centralthailand med hovedstaden Bangkok i spidsen har godt nok ingen strande, men alligevel kan netop dette område byde på nogle af feriens bedste oplevelser. Hvem skulle tro, at der blot et par timers kørsel fra hektiske Bangkok findes natur, strande og historie i verdensklasse.

Kør mod øst og besøg den pragtfulde Khao Yai Nationalpark, kør mod nord og lad dig indfange af historiens vingesus i de ældgamle byer Ayutthaya og Lopburi, og kør mod vest til legendariske River Kwai, hvor du kan bo på tømmerflåde på floden og nyde den smukke natur, mens du tager en tur med “Dødens Jernbane”.

 

Bangkok

Thailands hovedstad er et vanvittigt mix af skyskrabere, templer, kanaler og trafik. Byen byder på fremragende shopping og spændende seværdigheder, der kan holde dig beskæftiget i flere uger.

Bangkoks menneskemylder og larm gør, at de fleste turister kun bliver her et par dage for derefter at tage videre til et af Thailands dejlige strandområder. Men på et eller andet tidspunkt skal du unde dig selv at besøge byen, der har så utrolig meget at byde på.

Af samme grund har jeg lavet en hel side til den spændende hovedstad – læs om Bangkok her og bliv klogere på byens attraktioner, områder, transport og alle de gode oplevelser.

 

Ayutthaya

Ca. 90 km nord for Bangkok ligger Thailands gamle hovedstad Ayutthaya. Byen var i sin tid en af verdens største, men i dag er der praktisk talt kun ruiner tilbage. Nogle steder har man prøvet at restaurere de gamle monumenter – helt nødvendigt for at få et indtryk af byen som den så ud engang.

Ayuttahya blev grundlagt i 1350 af Prins U-Thong på en sammenklemt ø, hvor tre floder mødes. Det gjorde byen svær at indtage for hovedfjenden Burma. Men det lykkedes alligevel for burmeserne at indtage Ayutthaya i 1767, hvor de brændte den ned til grunden.

Byens bygninger havde omkring 200 spir, hvoraf mange var guldbelagte. Burmeserne var derfor nødt til at sætte ild til byen for at få fat i guldet.

I 417 år var Ayutthaya Thailands hovedstad. Adskillige europæere kom hjem fra Østen med beretninger om den fantastiske by, og kontakten med vesterlændingene skabte en del handel, der var med til at gøre Ayutthaya meget velhavende.

Byen dækker et stort område, og en del ruiner ligger endda uden for den lille ø. Det kan derfor være en god idé at finde en tuk-tuk, der kan køre dig rundt til seværdighederne.

Ayutthayas nye bydel er faktisk temmelig uinteressant. Der ligger en lille turistgade, hvor du kan finde overnatning i mindre guesthouses. Alternativt findes en række store hoteller spredt rundt i byen, hvor flere af dem servicerer turistgrupper på rundrejse i Thailand.

Fra Bangkok kan du booke en dagsudflugt til Ayutthaya, der som regel også inkluderer kongens tidligere sommerpalads Bang Pa-In.

Buddhafigur i Ayutthaya – Thailands tidligere hovedstad

 

Lopburi

Beliggende ca. 150 km nord for Bangkok er Lopburi porten til de store områder med rismarker, der præger landskabet mod nord. Byen er mest kendt for historien om Kong Narai, men efterhånden også for de ekstremt mange aber. De er overalt og kan flere steder være ret påtrængende.

Lopburi er en gammel by. Man har fundet genstande fra den såkaldte Daavaravati periode fra det 6.-11. århundrede. På det tidspunkt var byen en del af Khmer-riget, der havde base i det nuværende Cambodja. Mange af bygningerne har da også en slående lighed med Angkor, der var khmerernes hovedby.

I det 17. århundrede havde Siam en mindre handelskrig med hollænderne. Kong Narai var bange for at fjenden ville angribe hovedstaden Ayutthaya, så han sendte sin søn til Lopburi for at etablere rigets anden hovedstad.

Lopburis gamle bydel huser mange interessante bygninger med Narais palads i spidsen. I modsætning til i Sukhothai, så ligger den gamle bydel bogstaveligt talt i centrum af den nye by, og det gør attraktionerne lidt nemmere at besøge.

Byens vigtigste bygning fra gammel tid er Kong Narais palads, der blev færdiggjort omkring år 1677. Kongen brugte stedet som sommerresidens ca. seks måneder om året.

Området er forholdsvis stort, og på trods af, at de fleste bygninger er ruiner, så kan man nemt forestille sig, hvor pragtfuldt dette palads må have været. Efter Narais død blev området gradvist forladt, men i 1863 restaureret af Kong Mongkut. Paladsområdet indeholder også Nationalmuseet.

Lopburis vartegn er Phra Prang Sam You, “Templet med de tre pranger”, bygget som et hindumonument, men lavet om til buddhisttempel af Kong Narai.

Vichayen House er også et besøg værd. Dette hus var i sin tid residens for Cheamont, den første franske ambassadør i Thailand, der dengang hed Siam. Der er ikke noget tag på huset, men alligevel kan man nemt få et indtryk af den blandede østerlandske og europæiske arkitektur, det er bygget i.

Ved aftentide åbner Lopburis natmarked, der ligger ved siden af stationen. Det er ikke så meget anderledes end andre markeder i Thailand, men man kan gøre et par gode køb eller få lidt at spise.

Phra Prang Sam You i Lopburi – her er der masser af aber

 

Kanchanaburi (River Kwai)

Kanchanaburi ligger ca. 128 km vest for Bangkok. Havde det ikke været for “Broen over floden Kwai, så ville byen næppe tiltrække den store mængde turister, der hvert år lægger vejen forbi.

Vest for Kanchanaburi finder du smuk natur med bjerge, floder og frodig regnskov, der kombineret med områdets historie gør området unikt og meget attraktivt.

Byen har ingen gamle monumenter og historiske bygninger, men Kanchanaburi har masser af nutidshistorie fra 2. verdenskrig, hvor byggeriet af broen over floden Kwai har givet stof til både film og bøger.

Det var japanerne, der behøvede en bro, som kunne transportere krigsudstyr fra Thailand gennem Burma til Indien. Byggeriet var hårdt arbejde og krævede tusindvis af ofre – både krigsfanger og asiatiske arbejdere.

Kanchanaburi og omegn byder på masser af oplevelser. I centrum er det primært seværdigheder, der har med broen og 2. verdenskrig at gøre, mens naturoplevelserne ligger nordvest for byen.

Den berømte bro er selvfølgelig ikke til at komme udenom, når du besøger Kanchanaburi. Det er dog ikke den originale bro du kan se i dag. Den lå faktisk et helt andet sted, men alligevel valfarter turisterne til det mindesmærke, der i dag bliver betragtet som “Broen over floden Kwai”.

Den gamle jernbane som krigsfanger og asiatiske arbejdere byggede for japanerne fungerer stadig. Det er et helt almindeligt transportmiddel for de lokale, men du kan også selv køre med jernbanen fra Kanchanaburi til f.eks. Nam Tok. Det tager et par timer – en meget smuk tur.

Et af de flotteste steder langs jernbanen er ved Krasaebroen

I selve Kanchanaburi by ligger krigskirkegården. Knap 7000 mennesker ligger begravet her, og det er et deprimerende syn at se de mange gravsten i snorlige rækker. En mindre krigskirkegård ligger lidt nede af floden – også den er meget velholdt og ligger præcis, hvor japanerne havde en fangelejr.

Det mere eller mindre officielle krigsmuseum, JEATH Museet, der omhandler 2. verdenskrig og især broens tilblivelse, bliver drevet af de lokale munke. Det ligger i gamle bambusbarakker, der er kopier af de barakker, hvor krigsfangerne boede.

Endnu et krigsmuseum ligger ved det berømte Hellfire Pass nord for Kanchanaburi. Det er privatejet og yderst interessant. Området er kuperet, men man kan gå ned for at se selve passet, hvor krigsfanger blev hejst ned for at sætte dynamit i klippen, der på den måde blev sprængt væk.

Nordvest for Kanchanaburi er området meget naturskønt. Her ligger flere nationalparker, f.eks. Sai Yoke Nationalpark som floden Kwai Yai løber gennem. Her kan du sejle en tur i kajak og nyde et par af vandfaldene eller hvad med at bo på tømmerflåder på floden?

Mere smuk natur kan du få i den 500 kvadratkilometer store Erawan Nationalpark. Her er kun få stier, men til gengæld har dyr som bl.a. elefanter, aber, slanger og flyvende egern et herligt fristed i parken.

Elefantvandfaldet i syv niveauer er den store attraktion. Det er kun få, der når op til de øverste fald, men kæmper man sig herop, bliver man belønnet med en flot udsigt over junglen.

Et af områdets eneste levn fra fortiden er det gamle Khmer-tempel Prasat Muang Singh, der er fra det 13. århundrede. Det siges, at templet er det vestligste Khmer-tempel man har fundet. Det har fungeret som forpost og måske forsvar af det enorme khmerrige, der omfattede store dele af Sydøstasien.

Fra både Bangkok og Hua Hin er det nemt at besøge River Kwai. Det kan gøres på en endagstur, men jeg anbefaler at bruge flere dage i området, der har så meget at byde på.

Broen over floden Kwai i byen Kanchanaburi

 

Khao Yai Nationalpark

Ca. tre timers kørsel nordøst for Bangkok ligger en af Thailands ældste og mest berømte nationalparker. Khao Yai er bjergrig (højeste punkt er 1350 m.o.h. ) og har smuk og forskelligartet natur som dyb jungle, løvfældende skov og åben savanne.

Det har gjort parken hjem for en lang række spændende dyr som elefanter, leoparder og tigre. Khao Yai, der er på UNESCO’s liste over bevaringsværdig natur, har også et betydeligt antal gibbonaber og et enestående fugleliv, hvor du ofte kan se næsehornsfugle.

I nationalparken ligger flere campsites, hvor du kan overnatte. Det er forholdsvis primitivt, og skal det være mere komfortabelt, kan du booke overnatning på et af de mange hoteller, der ligger omkring byen Pak Chong få kilometer fra parkens indgang.

Du kan trekke i Khao Yai Nationalpark. De fleste turister går en times tid eller to på de afmærkede ruter gennem skoven, men for de mere erfarne er det muligt at tage med parkens rangere på trek af flere dages varighed.

Du kan også tage på natsafari og se den lille udstilling i besøgscentret. Udenfor parken ligger flere grotter, der er hjem for millioner af flagermus. Det er populært at tage en aftentur til en af grotterne for at se de mange dyr tage på jagt efter føde – et fantastisk syn.

Selvom Khao Yai Nationalpark er en attraktion i sig selv, så er der andre spændende ting i området, der er et besøg værd. Netop her ved Khao Yai er man begyndt at dyrke vin. Her ligger flere vingårde som du kan besøge og selvfølgelig er det muligt at prøvesmage og købe vinene.

Hvis du er interesseret i thaisilke, så skulle du slå et smut forbi byen Pak Thong Chai, der er kendt for sin silkeproduktion. I omegnen liger flere end 30 fabrikker, der producerer de fine stoffer.

Så godt som alle familier i dette område er på en eller anden måde involveret i silkeindustrien. Du kan besøge fabrikkerne eller de mindre producenter for at købe silkeprodukter i god kvalitet.

Fra Bangkok kan du besøge Khao Yai Nationalpark på en endagstur, men også her anbefaler jeg at bruge flere dage.

Vandfald i Khao Yai Nationalpark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *