Bangkok guide – en introduktion til Bangkok med tips og anbefalinger

Thailands hovedstad er en kæmpe by. En myretue af mennesker, travle gader og larmende biler. Man siger, at Bangkok er byen hvor øst møder vest, og det passer faktisk fint.

Her kan du både opleve skyskrabere, gourmetrestauranter og fashionable shoppingcentre blandet med ældgamle templer, buddhistiske munke og primitive gadekøkkener. Byen har et meget langt navn på thai, men i daglig tale hedder den bare Krung Thep, der betyder Englenes By.

Bangkok blev grundlagt i 1782 efter nedbrændingen af den gamle hovedstad Ayutthaya. Kong Rama I tog de første spadestik til den nye by, som de fleste efterfølgende konger også har bidraget til.

Det er lidt svært at forstå, at denne by engang har været et roligt sted med kanaler og rismarker, men faktisk skal man ikke længere tilbage end til 1950’erne for at finde begyndelsen til det ukontrollable byggekaos, der hersker i dag.

 

Byens områder

Der findes ikke noget centrum i Bangkok. Langt de fleste turistattraktioner ligger langs floden, og det er også her, du finder nogle af byens dyreste hoteller.

Sukhumvit Road kaldes turistgaden, og den starter omkring Nana, der er et af Bangkoks barområder. Langs gaden er der stribevis af hoteller, butikker og restauranter, men også et populært aften- og natmarked – et sikkert hit blandt turisterne.

Khao San Road er backpackernes foretrukne gade. Her er overklistret med skilte og reklamer, der med alverdens tilbud håber at fange turisternes opmærksomhed. Der er altid gang i gaden, hvor der sandsynligvis er flere vestlige backpackere end lokale.

De senere år har Khao San Road udviklet sig til et sted for alle typer besøgende, og gaden er det tætteste Bangkok kommer på et egentligt turistområde.

Siam Square er byens shopping- og forlystelsescentrum. Her er fancy butikker, restauranter, biografer og enorme shoppingcentre – bl.a. det otte etager høje MBK, men også Siam Center, Siam Paragon og Central World.

I nærheden, for enden af Silom Road, finder du Lumphiniparken, der er en oase i den travle storby. Kom tidligt om morgenen for at se de lokale dyrke tai chi.

Solnedgang over Silom

 

Masser af seværdigheder

I Bangkok er der seværdigheder til mange ugers ferie. Så længe er der kun få der bliver, og det kan være en god idé at planlægge i forvejen, hvad du vil se. Sikkert er det dog, at du ikke kommer til at kede dig. Uanset om det gælder kultur, shopping eller gastronomi, så kan du nyde godt af byens alsidighed.

Grand Palace, kongens tidligere residens, er et must at besøge. Det storslåede område indeholder både historiske og religiøse monumenter. Her er et væld af templer, stupaer, chedier og buddhaer, men det er ikke kun østerlandsk arkitektur, der præger stedet – du kan også se flere europæisklignende bygninger.

Smaragdbuddhaens Tempel er det helligste tempel i Grand Palace, ja, faktisk i hele Thailand. Her kan du få et glimt af den lille Jadebuddha, der majestætisk kigger ud over templets indre.

Et stenkast fra Grand Palace ligger Wat Po, der er Bangkoks ældste og største tempel. Det er fra det 16. århundrede og mest kendt for Den Lliggende Buddha, der er hele 46 meter lang.

Templet er stadig i brug og hjem for et par hundrede munke. Der er mange religiøse effekter i form af statuer og udskæringer – en del af dem er tydelige henvisninger til Ramakien.

Overfor Wat Po, på flodens modsatte bred, ligger templet Wat Arun. Den 82 meter høje prang, dækket af små porcelænsstykker, er Bangkoks vartegn. I sin tid hed templet Wat Jang, Morgengryets Tempel, opkaldt af Kong Taksin.

Rama I ændrede senere navnet til det nuværende Wat Arun efter hinduguden Aruna. Den høje prang er i tydelig Khmer-stil og skal symboliserer hinduernes hellige bjerg Mount Meru.

Chinatown er næsten en by i byen. Her er kaotisk og altid fyldt med mennesker – det er et sted, hvor det er let at blive væk i de smalle stræder. Der er overvældende mange ting at købe her, men kom så tidligt som muligt – både pga. varmen, men også fordi man står som sild i en tønde midt på dagen.

Jim Thompson’s smukke hus er også en god oplevelse. Jim Thompson er manden, der har fået æren for at gøre thaisilke kendt i hele verden. Han var oprindelig amerikansk agent, der opererede i Østen under 2. verdenskrig. Efter krigens afslutning tog han tilbage til USA, men kunne ikke glemme Thailand og flyttede derfor tilbage.

Han begyndte at eksportere silke og grundlagde det, der i dag er en kæmpe industri. Jim Thompsons hus er fra 1956 og oprindeligt lavet af seks forskellige teaktræshuse med flotte dekorationer fra bl.a. Kina og Cambodja. Jim Thomson selv forsvandt sporløst i Malaysia i 1967.

Gadekøkkener i Chinatown

 

Chao Phraya – Bangkoks livsnerve

Floden Chao Phraya skærer lige gennem Bangkok og deler byen i området Thonburi på den ene side og det nyere Bangkok på den anden. Omkring floden er der altid travlt – et fint sted at opleve dagligdagen i storbyen.

Konstant er et utal af både enten på vej op og ned ad floden eller ved at krydse den. Når du sidder midt på Chao Phraya, bliver det helt tydeligt, hvor stor Bangkok egentlig er – så langt øjet rækker, er der højhuse.

Du kan leje en båd, der sejler dig rundt på Chao Phraya og de tilstødende klonger, som er en masse små sidefloder. Der er dog ikke så mange klonger som tidligere – en del af dem er nu asfalteret, og der er ikke meget tilbage af det gamle flydende marked, men du kan være heldig at støde på en sejlende sælger.

Livet ved klongerne er helt anderledes end i Bangkoks mylder. Her er egentlig ret stille, men tusinder bor ud til floden – nogle i faldefærdige træhuse, andre i store palæer – her er kontrasten til at få øje på. Når du sejler på klongerne, skal du holde øje med de enorme varaner i vandet. De kan nemt blive et par meter lange og ser frygtindgydende ud.

Sejlende sælger på en af Bangkoks klonger

 

Markeder og shopping i verdensklasse

Shopping i Bangkok er et kapitel for sig. Byen har selvfølgelig mange markeder – det største er weekendmarkedet (Chatuchak), der er nemt at besøge. Tag Sukhumvit-linjen med Skytrain og stå af på sidste station Mor Chit.

Markedet har åbent fra kl. 8.00-20.00 både lørdag og søndag. Du kan købe stort set alt i de næsten 15.000-20.000 boder, der skulle være her.

Hver bydel i Bangkok har sit eget lille marked. Nogle er lokalmarkeder, hvor det mest er frugt, grønt og kød, der bliver solgt, mens andre steder er henvendt til turister. På Sukhumvit Road er der aftenmarked hver dag, og det starter ved soi 2 og løber helt op til soi 15.

Også Silom Road har et lille marked, men bor du i dette område, er det nok markedet i Patpong, der er mest interessant. Her kan du købe tøj, tasker, sko, bælter og meget meget mere. Du kan næsten ikke undgå at lægge mærke til go-go barerne og deres heftige markedsføring.

Også når det gælder shoppingcentre kan Bangkok være med. Mest kendt er nok det store MBK, der ligger ved Siam Square. Her kan du købe ALT, og især lørdag er der rigtig mange mennesker. Omkring Siam Square ligger andre store shoppingcentre som f.eks. Siam Center og Discovery Center, der er forbundet med hinanden.

Gaysorn Plaza og ikke mindst Asiens største shoppingcenter, det 500.000 m² store Siam Paragon ligger også ved Siam Square. Ved Sukhumvit Soi 21 er Terminal 21 et rigtig godt sted at shoppe, mens Emporium ved Soi 24 er populært for den købestærke overklasse.

Bangkok er med god grund berygtet for sin heftige trafik

 

Populære hoteller i Bangkok lige nu

Det kan være svært at vælge hotel i Bangkok, men se nærmere på mine forslag og link til indlæg herunder. Udvalget er selvfølgelig væsentlig større – klik ind på f.eks. hotels.com og booking.com for at finde det hotel, der passer til dine præferencer.

For at komme fra lufthavnen til dit hotel kan du f.eks. tage en taxi, booke transfer hos Welcome Pickups eller få et tilbud her på siden fra et dansk rejsebureau i Thailand.

 

Her bor du godt i Bangkok

Daraya Hostel – Ratchatewi: Et af Bangkoks bedste billige hoteller
Daraya Hostel tilbyder både sovesale og “almindelige” værelser med eget eller delt bad. Det er nok et af de absolut bedste billige hoteller i Bangkok, der som bekendt har masser af fremragende overnatningssteder.

På Daraya Hostel er der have, te/kaffe på fællesarealer og som regel er morgenmad inkluderet i prisen. Tidligere gæster er vilde med Daraya Hostel, der ligger få stop med skytrain fra både Siam Square og Chatuchak-markedet.

Se pris på hotels.com > Se pris på booking.com >

 

Ibis Styles Bangkok Silom – Silom: Spritnyt hotel centralt i Bangkok
Ibis-kæden tilbyder gode funktionelle hoteller mange steder i Thailand. Således også i Bangkok, hvor det spritnye Ibis Styles ved Silom får masser af rosende ord med på vejen af tidligere gæster. Her bor du i moderne værelser i centrum af byen og kan nyde godt af f.eks. swimmingpool og fitnesscenter.

Andre faciliteter tæller restaurant, flere barer og døgnåben reception, der gerne hjælper med udflugter/billetter. På værelserne er der tv, minibar, pengeskab og gratis wifi. Ibis Styles har bl.a. familiesuiter med plads til fem personer. Morgenmadsbuffet kan tilkøbes.

Se pris på hotels.com > Se pris på booking.com >

 

Eastin Grand Hotel Sathorn Bangkok – Sathorn: Luksus til en god pris
Selvom Eastin Grand Hotel Sathorn er et 5-stjernet hotel, så kan det ofte bookes til en rigtig god pris. Her bor du i Sathorn et stenkast fra skytrainstationen, der kan bringe dig til Silom på få minutter. Hotellet har hele 390 værelser, der alle har tv, køleskab, pengeskab, gratis wifi og mulighed for at lave te/kaffe.

Tidligere gæster fremhæver den overdådige morgenmadsbuffet (skal tilkøbes) og poolområdet på 14. etage. Eastin Grand Hotel Sathorn har desuden faciliteter som fitness, døgnåben reception og flere barer og restauranter.

Se pris på hotels.com > Se pris på booking.com >

 

Se også: De bedste hoteller i Bangkok 2023De bedste billige hoteller i BangkokDe bedste lejligheder i BangkokDe bedste lufthavnshoteller i Bangkok

Bangkok har adskillige fremragende hoteller

 

Rejseinformation

Rejsetidspunkt og vejret i Bangkok

I princippet kan du besøge Bangkok året rundt. Sommermånederne kan dog være en varm fornøjelse, og byen er mere behagelig fra november til februar/marts. I lavsæsonen kan man bo billigt, måske er der råd til at opgradere hotellet – de fleste steder kører med store rabatter i sommermånederne.

Det er ikke uden grund at Bangkok er blevet udnævnt til verdens varmeste by. Året rundt er det stegende hedt og kun undtagelsesvis falder temperaturen til under 28 °C. Den tørre periode går fra november til midt i april med december og januar som de mindst regnfulde. Temperaturen i den tørre periode ligger på 30-32 °C.

I april starter regntiden for alvor. Det er også den varmeste måned, hvor temperaturen kan nå op på 40 °C. Henover sommeren, til oktober, vil man opleve byger, nogle dage voldsommere end andre, men man kan sagtens have en hel uge med sol. Luftfugtigheden stiger langsomt og kulminerer i september og oktober.

Højsæson
December til marts/april – tørt og solrigt med 30-32 °C – i april ofte over 35 °C

Mellemsæson
Maj til start august samt november – varmt, lummert og vekslende skydække med kraftige byger – temperaturer på 30-33 °C

Undgå
September og oktober – skyet og regnfuldt – temperaturer på 30-32 °C

 

Transport

Selvom Bangkok har en kaotisk og fuldstændig uoverskuelig trafik, så er det forholdsvis nemt at komme rundt i storbyen, blot man tager metro eller skytrain.

Begge transportmidler er rigtig gode og dækker faktisk alt det, der er at se i Bangkok. Skytrain har to ruter og metro en enkelt. De supplerer hinanden udmærket, men har hvert sit billetsystem.

Glem alt om lokalbusser – man kan nemt holde i kø i timevis og det er som regel en temmelig varm fornøjelse. Taxi og tuk-tuk er også en mulighed – de er selvfølgelig også afhængige af trafikken, men de er et udmærket alternativ. Husk at aftale pris inden du kører.

Du kan booke udflugter på dit hotel eller et tourbureau, men du kan også gøre det hjemmefra hos f.eks. Viator, der er ejet af Tripadvisor.

Skal du videre fra Bangkok til et af Thailands andre rejsemål, så læs mere i indlægget Fra Bangkok til … alle de populære rejsemål.

For at komme fra lufthavnen til dit hotel kan du f.eks. tage en taxi, booke transfer hos Welcome Pickups eller få et tilbud her på siden fra et dansk rejsebureau i Thailand.

 

Aktiviteter

I Bangkok keder man sig ikke. Der er et væld af muligheder som f.eks. madlavningskursus, cykelture, muay thai skole, massageskole, gallerier, museer, teatre, koncerter og udstillinger. Se et udvalg af oplevelser og aktiviteter i indlægget 18 gode oplevelser i Bangkok.

Bangkok er også et rigtig godt udgangspunkt for udflugter. F.eks. til River Kwai, Khao Yai Nationalpark og den tidligere hovedstad Ayutthaya.

 

Gode steder at spise

Bangkok er et sandt overflødighedshorn af god og billig mad. Gastronomisk kan du komme verden rundt, men personligt holder jeg mig altid til den lokale mad, når jeg rejser.

På kortet herunder finder du en lang række spisesteder, som jeg personligt har prøvet og kan anbefale. Fra Chinatowns gadekøkkener til fashionable Sirocco på toppen af Lebua at State Tower.

 

Andre ting at være opmærksom på

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Thailand. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Thailand – se aktuelle anbefalinger på ssi.dk. Husk også rejseforsikring – det kan du få et tilbud på her.

Bangkoks tuk-tuk chauffører vil mægtig gerne have, at du besøger alle de butikker, som de har en aftale med. Hold fast i at du vil køres fra et sted til et andet og få en pris inden start – det er ærgerligt at bruge en dag i tæppe- og smykkebutikker.

Mange af chaufførerne opererer ved Grand Palace og kan nemt være i ledtog med andre personer; vedkommende spotter en intetanende turist og fortæller ham/hende at Grand Palace er lukket.

Hjælpsomt finder han en tuk-tuk chauffør, der kan køre dig til et lige så flot tempel. Nu er du inde i tuk tuk’en, og så går det ellers byen rundt til diverse butikker. Tro aldrig på nogen, der siger, at et sted er lukket!

 

Kort over Bangkok

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *