Chiang Mai guide – få en introduktion til Chiang Mai med gode rejsetips

Chiang Mai, også kaldet Nordens Rose, har i årtier været et roligt alternativ til Bangkok. De senere år er byen dog vokset kraftigt og er nu en rigtig storby. Chiang Mai har sin charme i den gamle bydel, der er hyggelig med sine små gader, boder, kanaler og markeder.

I den nyere bydel finder du det kinesiske kvarter ved Warorot-markedet foruden et forrygende natmarked, der hver aften popper op på Chang Klan Road.

For thai’erne og især indbyggerne i Bangkok, er Chiang Mai et populært sted at tage til i vintermånederne, da klimaet er noget mere tempereret end i hovedstaden.

For turister bliver byen brugt som en slags centrum for områdets mange seværdigheder, og Chiang Mai er især populær blandt backpackere, der kan vælge mellem et stort udvalg af aktionmættede aktiviteter .

Chiang Mais historie hænger direkte sammen med landets tidligere kongerige Lanna Thai, der i mange år havde Chiang Rai længere mod nord som hovedstad.

Konflikter om landområder og magt var en del af hverdagen, og presset på riget og hovedstaden fra den mongolske krigsherre Kublai Khan gjorde, at man i 1296 rykkede hovedstaden sydpå til Chiang Mai.

Lanna Thai indgik senere en alliance med Sukhothai, der på det tidspunkt var hovedstad i Thailand. Kongerne af Lanna-riget og Sukhothai opførte sammen Chiang Mais gamle bydel med voldgraven og de høje mure, der dengang var et særsyn i Asien. Men voldgraven holdt fjender ude, og muren var en god hjælp, når Ping-floden gik over sine breder.

Chiang Mai
Wat Phra Singh er Chiang Mais vigtigste tempel

 

Chiang Mai – templernes by

Der mangler ikke gode oplevelser i Chiang Mai og omegn. Byen er berømt for sine templer – her er ca. 300, så det vrimler selvfølgelig også med munke i de karakteristiske orange klæder. Den gamle bydel vidner om Chiang Mais 700 år gamle historie, og her emmer det med atmosfære.

Området er omkranset af en bymur, hvor nogle af portene er restaurerede, men andre steder er muren helt væk. Heldigvis er der stadig voldgraven tilbage, og den adskiller den gamle bydel fra den nye. Den gamle bydel er også lidt et åndehul – selvfølgelig er her mange mennesker, men det virker ikke så voldsomt som i det nye Chiang Mai.

Chiang Mais mest betydningsfulde templer ligger alle i den gamle bydel. Wat Phra Singh anses for det vigtigste af templerne, da den er hjem for Løvebuddhaen, der siges at være importeret fra Sri Lanka.

Wat Phra Singh blev opført i 1345 af Kong Pha Vu og er næsten et must at opleve. Templet har flere forskellige bygninger i lanna-stil, og de smukke udsmykninger indenfor fortæller historier om datidens samfund.

Et andet vigtigt tempel er Wat Chedi Lang, der engang husede smaragdbuddhaen. I dag er det dog den store chedi, der er mest imponerende. I den gamle bydels nordøstlige hjørne ligger byens ældste tempel, Wat Chiang Man, opført af Kong Mengrai.

 

Markeder

Chiang Mai har mange gode markeder. Mest berømt er natmarkedet, der hver aften finder sted på Chang Klan Road. Her kan man købe alverdens ting som f.eks. souvenirs, kopitøj, tasker, sko og kunst fra Nordthailand. Markedet er dog mest lagt an på turister, men dette er absolut et af de bedre af slagsen.

Søndagsmarkedet er også et yderst populært turistmarked – det ligger på Thanon Ratchadamnoen i den gamle bydel. Fra Tha Phae-porten til Wat Phra Singh er der sort af mennesker – en god, men til tider også klaustrofobisk oplevelse.

Byen har også sit kinesiske kvarter. Det er ikke så stort, men her ligger Warorot-markedet, der er et herligt indendørs lokalmarked. I kvarteret omkring er der også livlig handel – bl.a. på blomstermarkedet, der ligger ud til Pingfloden.

JJ Market på Thanon Atsadathorn er stedet for håbefulde thailandske designere, her ligger stribevis af forretninger og gallerier, hvor du kan finde lidt anderledes varer.

 

Natur og bjergstammer

Naturen og de mange bjergstammer omkring byen er en af årsagerne til Chiang Mais popularitet. Sydvest for byen ligger Doi Inthanon Nationalpark, der absolut er et besøg værd.

Parken har fået navn efter Thailands højeste bjerg – det 2596 meter høje Doi Inthanon. Her er smukke vandfald, kalkstensformationer og flot vegetation, men mest berømt er kongens og dronningens pagoder på toppen af bjerget.

Det er også populært at besøge nogle af områdets bjergstammer. Der findes knap 20 forskellige stammer som af thai’erne er betragtet som udlændinge. Mange har ikke thailandsk statsborgerskab og har kun få rettigheder. Stammerne kommer oprindelig fra Laos, Burma eller Sydkina, og de har alle deres særpræg og traditioner.

Det er nemt både i Bangkok og Chiang Mai (eller hjemmefra) at arrangere ture til disse stammefolk. I turen kan indgå trekking af forskellig sværhedsgrad, sejlads på floderne og måske kan du være med til at bade elefanter. Det siger sig selv at bjergstammerne tættest på byen er de mest turistede – værd lige at tænke over.

En trekkingtur kan vare fra 1 dag til en hel uge – 2-4 dage er dog det mest almindelige. Man går typisk 4-6 timer hver dag og overnatter i primitive sovesale. Det kan være lidt af en jungle at vælge den helt rigtige trekkingtur, og for at få den bedste oplevelse er det vigtigt, at turen går til så fjerne landsbyer som muligt.

Vil du på trekkingtur i Nordthailand, så spørg om hvad der er inkluderet i prisen, hvor man bliver hentet og hvor man bliver sat af igen når turen er slut. Ethvert guesthouse og tourbureau i Chiang Mai kan arrangere en trekkingtur – tal evt. med andre rejsende om deres erfaringer.

Chiang Mai
Der er masser af smuk natur i Chiang Mais omegn

 

Hotel i Chiang Mai

Herunder finder du nogle af Chiang Mais mest populære hoteller, men der er selvfølgelig mange flere at vælge mellem – se alle hoteller i Chiang Mai her. På kortet nederst på siden kan du finde alle hoteller på listen, der bliver opdateret løbende.

De mest populære hoteller i Chiang Mai 2023 (Gode anmeldelser og værdi for pengene)

1.BED Phrasingh Adults OnlyDen Gamle BydelSe pris
2.Arte HouseDen Gamle BydelSe pris
3.137 Pillars HouseTambon WatgateSe pris
4.My Chiang Mai Boutique LodgeTambon ChangmoiSe pris
5.Kate & Hasu BoutiqueChang KlanSe pris
6.Sri-Pat GuesthouseDen Gamle BydelSe pris
7.Rustic River BoutiqueTambon ChangmoiSe pris
8.Anoma Boutique HouseTabon PhrasinghaSe pris
9.Four Seasons Chiang MaiMae RimSe pris
10.Le Naview @PrasinghDen Gamle BydelSe pris

Se også: De bedste billige hoteller i Chiang Mai

 

Rejseinformation

Rejsetidspunkt og vejret i Chiang Mai
Den tørre periode fra december til februar/marts er det bedste tidspunkt at besøge Chiang Mai. Forårsmånederne (og juni) kan være meget varme, og det er også tidspunktet, hvor bjergstammerne brænder markerne af. Ikke sjældent ligger Chiang Mai indhyllet i røg.

I det nordlige Thailand er temperaturforskellen mellem sommer og vinter større end andre steder i landet. Den tørre og kølige periode ligger fra midt i november til starten af februar, hvor temperaturen ligger på 28-30 °C. Nætterne kan være kølige, ned til 15 °C.

Fra midten af februar bliver det markant varmere – i marts og især april, kan man komme op over 35 °C. Mens temperaturen langsomt falder til omkring 31 °C i juli, stiger luftfugtigheden tilsvarende. Fra maj til oktober falder en del regn med august og september som de vådeste.

Højsæson: November/december til februar/marts – Tørt og relativt køligt, 28-30 °C
Mellemsæson: Juli – oktober – forvent en del nedbør og temperaturer på lige over 30 °C
Undgå: Marts/april til juni – Meget varmt (over 35 °C) og ofte en del røg fra markafbrændinger

Vaccination
Måske skal du have vaccinationer før du rejser. Se mere om aktuelle anbefalinger på ssi.dk, hvor du også kan booke tid til rådgivning og vaccination på apoteker landet over.

Festivals
Blomsterfestival (feb) • Songkran (apr) • Intakin festival (maj) • Loi Krathong (okt/nov)

Oplevelser
Chiang Mai er en meget populær by og mulighederne er enorme, f.eks:

• Madlavningskursus
• Trekking
• River rafting
• Orkidéfarme
• Cykelture
• Thaiboksning
• Bungy Jump
• Massagekursus
• Natsafari

Transport
Bus, tog eller fly? Der er mange måder at komme til Chiang Mai. Fra Bangkok er det billigste nok at tage bussen, men det er også er det mindst komfortable. Der er adskillige afgange dagligt, og turen tager 10-12 timer. Prisen varierer alt efter bustype, den ordinære bus koster ca. 350 baht, og det er dobbelt så dyrt at tage den såkaldte VIP bus.

Toget er en glimrende mulighed for at komme fra Bangkok til Chiang Mai og omvendt. Bedst er det at tage nattoget, så man ikke bruger en hel dag på at rejse. Alt efter pengepung kan man tage 1. eller 2. klasse, og der er både sove- og liggevogne. Toget til Chiang Mai afgår fra Hualampong togstation i Bangkok.

Har du ikke så meget tid, vil vi dog anbefale at flyve –  i Thailand er en flybillet sjældent noget, der vælter budgettet. Der er flere daglige afgange fra Bangkok til Chiang Mai, men vær opmærksom på fra hvilken lufthavn i Bangkok dit fly afgår.

Har du oplevet Bangkok, så flyv direkte til Chiang Mai fra Danmark – ofte kræver det kun et kort flyskift i Bangkok, før du står i dejlige Nordthailand. Se mere i indlægget Fra Bangkok til Chiang Mai – sådan gør du. Husk, vi kan også hjælpe med transport i Thailand – se mere her.

Du kommer rundt i byen med songtaews (taxier) og udflugter kan du booke på dit hotel eller hos et tourbureau. Du kan også booke udflugter hjemmefra hos f.eks. Viator, der er ejet af Tripadvisor.

Gode steder at spise
House RestaurantThanon Moon Muang
I den gamle bydel finder man dette europæisk/thai fusionskøkken. Super service og et af de bedste udvalg af vine i Chiang Mai

Cooking LoveSri Poom Road
Autentisk thaimad i den gamle bydel. Et godt sted at stifte bekendtskab med det nordthailandske køkken, men kom tidligt for at få et bord.

Kad Café – 89/8 Chang Klan Road
Er du til buffet skal du besøge Kad Café på Shangri-La hotel, her fås fantastisk buffet i hyggelige omgivelser. Fra 299 baht, bordbestilling anbefales

It’s Good Kitchen Ratchadamnoen Road (lige over for Wat Phra Singh)
Enkel, men rigtig god og populær restaurant, der laver alle de thailandske klassikere til gode priser. Også et godt valg til vegetarer og veganere.

Chiang Mai Dinner Show 85/3 Wualai Road
Her kan du opleve den originale og traditionelle Khantokedans mens du spiser.

 

Kort over Chiang Mai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *