Chiang Mai guide – få en introduktion til Chiang Mai med gode rejsetips

Chiang Mai, også kaldet Nordens Rose, har i årtier været et roligt alternativ til Bangkok. De senere år er byen dog vokset kraftigt og er nu en rigtig storby. Chiang Mai har sin charme i den gamle bydel, der er hyggelig med sine små gader, boder, kanaler og markeder.

I den nyere bydel finder du det kinesiske kvarter ved Warorot-markedet foruden et forrygende natmarked, der hver aften popper op på Chang Klan Road.

For thai’erne og især indbyggerne i Bangkok, er Chiang Mai et populært sted at tage til i vintermånederne, da klimaet er noget mere tempereret end i hovedstaden.

For turister bliver byen brugt som en slags centrum for områdets mange seværdigheder. Chiang Mai er især populær blandt backpackere, der kan vælge mellem et stort udvalg af aktionmættede aktiviteter .

Chiang Mais historie hænger direkte sammen med det tidligere kongerige Lanna Thai, der i mange år havde Chiang Rai længere mod nord som hovedstad.

Konflikter om landområder og magt var en del af hverdagen, og presset på riget fra den mongolske krigsherre Kublai Khan gjorde, at man i 1296 rykkede hovedstaden sydpå til Chiang Mai.

Lanna Thai indgik senere en alliance med Sukhothai, der på det tidspunkt var hovedstad i Thailand. Kongerne af Lanna-riget og Sukhothai opførte sammen Chiang Mais gamle bydel med voldgraven og de høje mure, der dengang var et særsyn i Asien. Men voldgraven holdt fjender ude ligesom muren var en god hjælp, når Ping-floden gik over sine breder.

Et af Chiang Mais mange templer

 

Chiang Mai – templernes by

Der mangler ikke gode oplevelser i Chiang Mai og omegn. Byen er berømt for sine templer – her er ca. 300, så det vrimler selvfølgelig også med munke i de karakteristiske orange klæder. Den gamle bydel emmer af atmosfære og vidner om Chiang Mais 700 år gamle historie.

Området er omkranset af en bymur, hvor nogle af portene er restaurerede, men andre steder er muren helt væk. Heldigvis er der stadig voldgraven tilbage, og den adskiller den gamle bydel fra den nye. Den gamle bydel er også lidt et åndehul – selvfølgelig er her mange mennesker, men det virker ikke så voldsomt som i “det nye” Chiang Mai.

Chiang Mais mest betydningsfulde templer ligger alle i den gamle bydel. Wat Phra Singh anses for det vigtigste af templerne, da den er hjem for Løvebuddhaen, der siges at være importeret fra Sri Lanka.

Wat Phra Singh blev opført i 1345 af Kong Pha Vu og er næsten et must at opleve. Templet har flere forskellige bygninger i lanna-stil, og de smukke udsmykninger indenfor fortæller historier om datidens samfund.

Et andet vigtigt tempel er Wat Chedi Lang, der engang husede smaragdbuddhaen. I dag er det dog den store chedi, der er mest imponerende. I den gamle bydels nordøstlige hjørne ligger byens ældste tempel, Wat Chiang Man, opført af Kong Mengrai.

Wat Phra Singh er Chiang Mais vigtigste tempel

 

Markeder

Chiang Mai har mange gode markeder. Mest berømt er natmarkedet, der hver aften finder sted på Chang Klan Road. Her kan man købe alverdens ting som f.eks. souvenirs, kopitøj, tasker, sko og kunst fra Nordthailand. Markedet er dog mest lagt an på turister, men det er absolut et af de bedre af slagsen.

Søndagsmarkedet er også et yderst populært turistmarked – det ligger på Thanon Ratchadamnoen i den gamle bydel. Fra Tha Phae-porten til Wat Phra Singh er der sort af mennesker – en god, men til tider også klaustrofobisk oplevelse.

Byen har også sit kinesiske kvarter. Det er ikke så stort, men her ligger Warorot-markedet, der er et herligt indendørs lokalmarked. I kvarteret omkring er der også livlig handel – bl.a. på blomstermarkedet, der ligger ud til Pingfloden.

JJ Market på Thanon Atsadathorn er stedet for håbefulde thailandske designere – her ligger stribevis af forretninger og gallerier, hvor du kan finde lidt anderledes varer.

Søndagsmarkedet er hektisk og meget populært

 

Natur og bjergstammer

Naturen og de mange bjergstammer omkring byen er en af årsagerne til Chiang Mais popularitet. Sydvest for byen ligger Doi Inthanon Nationalpark, der absolut er et besøg værd.

Parken har fået navn efter Thailands højeste bjerg – det 2596 meter høje Doi Inthanon. Her er smukke vandfald, kalkstensformationer og flot vegetation, men mest berømt er kongens og dronningens pagoder på toppen af bjerget.

Det er også populært at besøge nogle af områdets bjergstammer. Der findes knap 20 forskellige stammer, som oprindelig kommer fra Laos, Burma eller Sydkina, og de har alle deres særpræg og traditioner.

Det er nemt både i Bangkok og Chiang Mai (eller hjemmefra) at arrangere ture til disse stammefolk. I turen kan indgå trekking af forskellig sværhedsgrad, sejlads på floderne og måske kan du være med til at bade elefanter. Det siger sig selv at bjergstammerne tættest på byen er de mest turistede – værd lige at tænke over.

En trekkingtur kan vare fra 1 dag til en hel uge – 2-4 dage er dog det mest almindelige. Man går typisk 4-6 timer hver dag og overnatter i primitive sovesale. Det kan være lidt af en jungle at vælge den helt rigtige trekkingtur, og for at få den bedste oplevelse er det vigtigt, at turen går til så fjerne landsbyer som muligt.

Vil du på trekkingtur i Nordthailand, så spørg om hvad der er inkluderet i prisen, hvor man bliver hentet og hvor man bliver sat af igen når turen er slut. Ethvert guesthouse og tourbureau i Chiang Mai kan arrangere en trekkingtur – tal evt. med andre rejsende om deres erfaringer.

Der er masser af smuk natur i Chiang Mais omegn

 

Hotel i Chiang Mai

Chiang Mai har rigtig mange gode hoteller. Prisniveauet er i bund, og du får bare lidt mere for pengene i Nordthailand. Jeg har et par gode forslag til, hvor du kan booke hotel i Chiang Mai, men klik ind på f.eks. hotels.com eller booking.com for at se det fulde udvalg. De to sider har som regel også de billigste priser.

For at komme fra lufthavnen til dit hotel kan du f.eks. tage en taxi eller få et tilbud fra et dansk rejsebureau i Thailand.

 

Gode steder at bo i Chiang Mai

My Chiang Mai Boutique Lodge: Meget for pengene – karakteren 9,4 hos hotels.com
I en rolig gade, men alligevel et stenkast fra den gamle bydel, ligger My Chiang Mai Boutique Lodge, der får hele 9,4 i karakter hos hotels.com. Der er 23 værelser, som bl.a. har tv, køleskab, gratis wifi og møbleret altan. Hotellet tilbyder swimmingpool, lufthavnstransport og hjælp med udflugter/billetter. Morgenmad er tilgængelig.

Se pris på hotels.com > Se pris på booking.com >

 

BED Phrasingh: Kun for voksne
Populært hotel, der ligger et stenkast fra Wat Phra Singh i den gamle bydel. Her finder du bl.a. swimmingpool – lidt af et særsyn i centrum af Chiang Mai. Hotellet har fem værelsestyper, der bl.a. har tv, altan og gratis wifi. Bed Phrasingh får karakteren 9,4 (enestående) hos hotels.com og fem stjerner hos Tripadvisor.

Se pris på hotels.com > Se pris på booking.com >

 

Na Nirand: Lækker luksus i Chiang Mai
Vil du forkæle dig selv, så skal du vælge det lækre Na Nirand Romantic Boutique Resort, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Her bor du i fantastiske omgivelser og har faciliteter som spa, bar/lounge, restaurant og swimmingpool. Morgenmad er ofte inkluderet i prisen.

Se pris på hotels.com > Se pris på booking.com >

 

Se også: De bedste billige hoteller i Chiang Mai

Vil du bo godt og billigt i Chiang Mai, så vælge My Chiang Mai Boutique Lodge

 

Rejseinformation

Rejsetidspunkt og vejret i Chiang Mai

Den tørre periode fra december til februar/marts er det bedste tidspunkt at besøge Chiang Mai. Forårsmånederne (og juni) kan være meget varme, og det er også tidspunktet, hvor bønderne brænder markerne af. Ikke sjældent ligger Chiang Mai indhyllet i røg.

I det nordlige Thailand er temperaturforskellen mellem sommer og vinter større end andre steder i landet. Den tørre og kølige periode ligger fra midt i november til starten af februar, hvor du kan forvente temperaturer på 28-30 °C. Nætterne kan være kølige – ned til 15 °C.

Fra midten af februar bliver det markant varmere – i marts og især april, kan man komme op over 35 °C. Mens temperaturen langsomt falder til omkring 31 °C i juli, stiger luftfugtigheden tilsvarende. Fra maj til oktober falder en del regn med august og september som de vådeste.

Højsæson
November/december til februar/marts – Tørt og relativt køligt – 28-30 °C. Aftener og nætter i januar og februar kan være kølige.

Mellemsæson
Juli – oktober – forvent en del nedbør og temperaturer på lige over 30 °C.

Undgå
Marts/april til juni – Meget varmt (over 35 °C) og ofte en del røg fra markafbrændinger

 

Transport

Bus, tog eller fly? Der er mange måder at komme til Chiang Mai. Fra Bangkok er det billigste nok at tage bussen, men det er også er det mindst komfortable. Der er adskillige afgange dagligt, og turen tager 10-12 timer. Prisen varierer alt efter bustype, den ordinære bus koster ca. 350 baht, og det er dobbelt så dyrt at tage den såkaldte VIP bus.

Toget er en glimrende mulighed for at komme fra Bangkok til Chiang Mai og omvendt. Bedst er det at tage nattoget, så man ikke bruger en hel dag på at rejse. Alt efter pengepung kan man tage 1. eller 2. klasse, og der er både sove- og liggevogne. Toget til Chiang Mai afgår fra den nye Bang Sue station lige udenfor Bangkok.

Har du ikke så meget tid, vil vi dog anbefale at flyve –  i Thailand er en flybillet sjældent noget, der vælter budgettet. Der er flere daglige afgange fra Bangkok til Chiang Mai, men vær opmærksom på fra hvilken lufthavn i Bangkok dit fly afgår.

Har du oplevet Bangkok, så flyv direkte til Chiang Mai fra Danmark – ofte kræver det kun et kort flyskift i Bangkok, før du står i dejlige Nordthailand.

Se mere i indlægget Fra Bangkok til Chiang Mai – sådan gør du eller gå direkte til 12Go.asia for at se alle transportmuligheder.

Fra lufthavnen i Chiang Mai er det nemt at finde transport. Få dit hotel til at hjælpe eller book hjemmefra.

Du kommer rundt i byen med songtaews (taxier) og udflugter kan du booke på dit hotel eller hos et tourbureau. Du kan også booke udflugter hjemmefra hos f.eks. Viator, der er ejet af Tripadvisor.

 

Aktiviteter

Chiang Mai er en meget populær by og mulighederne er enorme. Du kan f.eks. prøve disse aktiviteter og oplevelser:

• Madlavningskursus
• Trekking
• River rafting
• Orkidéfarme
• Cykelture
• Thaiboksning
• Bungy Jump
• Massagekursus
• Natsafari

Du kan læse mere i indlægget 11 gode oplevelser i Chiang Mai. Året rundt er der også flere festivals i Chang Mai. De vigtigste inkluderer Blomsterfestivalen (feb), Songkran (apr), Intakin festival (maj) og Loi Krathong (okt/nov).

 

Gode steder at spise

House Restaurant – Thanon Moon Muang
I den gamle bydel finder man dette europæisk/thai fusionskøkken. Super service og et af de bedste udvalg af vine i Chiang Mai

Cooking Love – Sri Poom Road
Autentisk thaimad i den gamle bydel. Et godt sted at stifte bekendtskab med det nordthailandske køkken, men kom tidligt for at få et bord.

Kad Café – 89/8 Chang Klan Road
Er du til buffet skal du besøge Kad Café på Shangri-La hotel, her fås fantastisk buffet i hyggelige omgivelser. Fra 299 baht, bordbestilling anbefales

It’s Good Kitchen – Ratchadamnoen Road (lige over for Wat Phra Singh)
Enkel, men rigtig god og populær restaurant, der laver alle de thailandske klassikere til gode priser. Også et godt valg til vegetarer og veganere.

Chiang Mai Dinner Show – 85/3 Wualai Road
Her kan du opleve den originale og traditionelle Khantokedans mens du spiser.

 

Andre ting at være opmærksom på

I turistområderne ligger masser af kontantautomater. De har engelsk menu og er nemme at bruge. Bemærk, at der kan være gebyr forbundet med at bruge dem og at der kan være loft på, hvor mange penge du kan hæve af gangen.

På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du se den sidste nye rejsevejledning til Thailand. Du kan også downloade ministeriets app Rejseklar, hvor du kan få gode råd til rejsen og skrive dig på danskerlisten.

Måske skal du have vaccinationer inden din rejse til Thailand – se aktuelle anbefalinger på ssi.dk. Husk også rejseforsikring – det kan du få et tilbud på her.

 

Kort over Chiang Mai

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *