Nordthailand

Fantastiske Nordthailand er en verden for sig. Natur, kultur og historie går her op i en højere enhed. Fra Chiang Mais hundreder af templer til dybgrøn jungle, strømfyldte floder, mystiske bjergstammer og spændende historie fra det gamle Siam.

Du kan opleve en snert af Burma i Mae Hong Son, slappe af i Pai, trekke og møde bjergstammer i Sanpathong og Mae Taeng, få indblik i historie og kutur i Sukhothai eller besøge den berygtede Gyldne Trekant ved Mekong-floden, der deler Thailand, Burma og Laos.

Uanset hvor du tilbringer tiden i Nordthailand, så kommer du ikke til at kede dig. Læs mere herunder, men se også indlægget De bedste oplevelser i Nordthailand.

 

Chiang Mai

Thailands anden største by er et charmerende bekendtskab. Ved første øjekast ligner Chiang Mai dog så mange andre større byer, men find roen inden for bymuren i den gamle bydel blandt de mange templer.

Chiang Mai og omegn byder på et væld af aktiviteter uanset om du er til kultur, natur eller historie. Læg dertil spændende markeder, lækre hoteller, gode madoplevelser og et prisniveau, der stadig er blandt de laveste i Thailand. Du kan læse meget mere om Chiang Mai her.

 

Chiang Rai

Chiang Rai blev grundlagt i 1262 af Kong Mengrai. Engang var det en betydningsfuld by, der først i 1786 kom under siamesisk herredømme. Chiang Rai har en række vigtige og interessante templer – først og fremmest Wat Phra Keo, der blev berømt, da man her fandt smaragdbuddhaen, som nu kan ses i Grand Palace i Bangkok.

Chiang Rai er en forholdsvis rolig by. Mange indbyggere fra Bangkok tager op til dette område for at slappe af og nyde de lidt køligere temperaturer i omegnen. Turisterne tager hertil for de historiske seværdigheder og måske for at trekke. Området er lidt mere uberørt end ved Chiang Mai og det synes mange giver en mere autentisk oplevelse.

Chiang Rai ligger også i køreafstand af den Gyldne Trekant, de gamle templer ved Chiang Saen og grænseovergangen til Laos ved Chiang Khong. Byen er således også et godt udgangspunkt for videre rejse i Sydøstasien.

Turisterne opholder sig primært omkring de to parallelgader Thanon Suksathit og Thanon Ratanaket. Langs førstnævnte gade, mellem de to bemærkelsesværdige klokketårne, ligger det spændende og farverige morgenmarked, der varer til sen eftermiddag. Her er det rigtig interessant at gå rundt mellem de handlede for at se på de mange varer.

Byen har selvfølgelig også et natmarked. Det ligger ned ad Thanon Ratanaket, hvor der er kunsthåndværk, beklædning og souvenirs til salg. Der er som regel også underholdning, ligesom du kan spise billigt i selskab med de lokale.

Det berømte hvide tempel lige udenfor Chiang Rai

 

Mae Hong Son

Indtil 1965 lå Mae Hong Son meget afsides. Man kunne kun komme til byen på elefantryg gennem jungle og over bjerge – en lang og anstrengende tur. Mae Hong Son er idyllisk, og man mærker tydeligt den tidligere isolation og nærheden til Burma.

Byen har gennem århundreder været domineret af forskellige etniske stammer. Størst indflydelse har Shan-folket haft. Det ses især i skrift, sprog og endda byens kulinariske traditioner. Men du kan finde repræsentanter fra adskillige andre stammer i byen.

Traditionelt har Mae Hong Son været vigtig for smuglere, der fragtede illegale varer over grænsen til Burma. Den trafik er dog dalet kraftigt efterhånden som byen er kommet tættere på det øvrige Thailand.

Mae Hong Son er domineret af de flotte templer Wat Chang Klang og Wat Chang Kum, der ligger side om side og vel egentlig udgør ét stort tempel. Området ligger lige ud til søen Nong Jong Kham, der med de smukke bjerge og morgendisen i baggrunden giver et utroligt smukt syn.

Wat Chang Klang indeholder de såkaldte burmesiske dukker, der skal illustrere Buddhas livsfaser. Dukkerne er købt i Burma for over hundrede år siden.

Har du mod på det, er det en flot oplevelse at gå op til Shan-templet Wat Phra That, der ligger på bjerget Doi Kong Mu. Herfra er der en fantastisk udsigt over Mae Hong Son, bedst er det om morgenen, når disen ligger som en dyne over byen.

Om aftenen bliver gaden Singhana Thoumrong Road lukket for trafik. Her skyder hurtigt små boder op med bl.a. kunsthåndværk fra bjergstammer som Hmong og Lisu. Omkring søen er der desuden en del madboder med billig mad. Nattelivet er meget begrænset, men der findes dog barer og en række coffeeshop, der serverer såkaldt “Hill Tribe Coffee”.

En af områdets største attraktioner er at besøge den berømte Long Neck stamme, hvor kvinderne bærer tunge ringe om halsen for at gøre den længere. Det er en ældgammel tradition hos den del af Karen-folket, som Long Neck stammen tilhører.

Om man skal besøge byen eller ej er genstand for megen diskussion. Det er nemlig sådan, at det koster 250 baht at komme ind i byen, og det siges, at en del af pengene går til karenernes modstandshær, der kæmper for en selvstændig stat mod den burmesiske hær.

Ligesom andre steder i Thailand, der er omgivet af floder og bjerge, kan man også fra Mae Hong Son trekke i det smukke landskab. Området ved Soppong er det mest populære – både trekkingture og rafting ned ad floderne kan købes hos en af byens mange tourbureauer.

Ca. 17 km fra Mae Hong Son, i retning mod Pai, ligger fiskegrotten. Selve grotten ligger i den idylliske Tham Pla Park, hvor hovedattraktionen er at fodre fiskene, der ser ud til at få rigeligt at spise.

Den lille charmerende by Ban Rak Thai kan besøges på turen fra Pai til Mae Hong Son

 

Pai

Lille Pai var engang en oase af fred og ro. Sådan er det ikke mere. Byen er ikke helt så uberørt og original som i de gode gamle dage, hvor Pai blev en ægte backpackerfavorit.

Men byen, der ligger naturskønt ved Pai-floden nordvest for Chiang Mai, er absolut stadig værd at besøge. Det er et herligt mix af hyggelige guesthouses, hippier, backpackere og lokale, der hænger ud på byens barer.

På et tidspunkt var turismen i Pai ukontrolleret, men da Pai-floden gik over sine breder og ødelagde store del af byen, blev man tvunget til at tænke anderledes og overveje fremtiden. Der skulle også findes en løsning på de massive støj- og affaldsproblemer, der fulgte med turismen.

Heldigvis arbejder man på at løse udfordringerne, men på længere sigt vil det nok være svært at håndtere de mange turister, der kommer til byen for at opleve den afslappede stemning, trekke i naturen og møde bjergstammerne i omegnen.

Vil du bo i naturen, men stadig have byens muligheder inden for rækkevidde, så ligger der adskillige skønne guesthouses gemt i den smukke natur. Nogle ligger ud til floden, andre i det bjergrige og grønne landskab, der er oversået med rismarker og vandfald.

Mange steder kan man leje cykler, men du kan også tage med på organiserede udflugter, der er arrangeret af tourbureauerne. Byen har selvfølgelig også sine templer – et af de bedste at besøge er Wat Phra That Mae Yen, der ligger smukt på en bakketop med pragtfuld udsigt over Pai og dalen.

Pai er rigtig populær, og det er nemt at komme dertil fra Chiang Mai, hvor alle tourbureauer eller dit hotel kan sørge for transport. Pai ligger desuden perfekt til et stop på vejen mod Mae Hong Son. Det er oplagt at bruge nogle dage i begge byer, der byder på smukke naturoplevelser.

Det er populært at se solnedgangen fra Pai Canyon

 

Sukhothai

Sukhothai, der blev grundlagt i 1238, var Siams første hovedstad. Turister valfarter til byen for at opleve ruinerne af det, der engang var en af verdens største byer og i dag bliver betragtet som en epoke i Thailands historie.

Selv i vore dage taler man om Sukhothai-stilen – en stil man prøver at efterligne inden for f.eks. kunst og arkitektur. Sukhothai var den første hovedstad i det nye rige Siam, og i en periode på ca. 200 år regerede ni forskellige konger. Sukhothai overtog landområder mod syd helt ind i det nuværende Burma og skabte nogenlunde de grænser, som findes i dag.

Ruinområdet bliver kaldt Sukhothais Historiske Park. Et enormt område, hvis centrum er omkranset af en mur. Parken fortsætter dog udenfor muren, og det kan nemt tage et par dage, hvis man vil se det hele.

Den historiske park er delt op i fem områder. Du kan købe en billet til hele parken eller til hvert enkelt område. Det centrale område er nok det mest spændende. Her ligger museet, der er et fint sted at starte, inden turen går ud i parken. Du kan få et overblik over hele ruinområdet og ikke mindst lidt viden om de spændende ting, der er at opleve.

Et par hundrede meter fra museet ligger den gamle bys største tempel Wat Mahathat med den enorme buddhastatue. Templet er omgivet af en mur, der symboliserede det yderste af universet. Her er hele 198 chedier og originale buddhastatuer, og man mener, at netop dette tempel har været byens spirituelle center.

Før thai’erne kom til Sukhothai, var det khmerene, der kontrollerede byen. De forlod efterhånden området i takt med, at deres rige og hovedstad, Angkor, fik mindre og mindre indflydelse.

Khmerene efterlod kun få bygninger, men Kong Ramkamhaeng, der var den første konge i Sukhothai, udbyggede byen og gjorden den berømt og magtfuld.

Perioden hvor Sukhothai var hovedstad, var også omtrent det tidspunkt, hvor buddhismen for alvor slog igennem i Thailand. Før det havde hinduismen været den foretrukne religion, og i den historiske park er der derfor både hinduistiske og buddhistiske figurer og symboler.

Selvom man taler om den klassiske Sukhothai-stil, så findes der adskillige andre stilarter i den historiske park. Du kan bl.a. se arkitektur fra Sri Lanka og den specielle Srivijaya-stil.

Srivijaya var et rige i det sydlige Thailand, som Sukhothai indlemmede i Siam. Sukhothais mest berømte konge, Ramkamhaeng, indførte skriftsproget og gav tilladelse til fri handel – bl.a. skabte han forbindelse til Yuan-dynastiet i Kina.

Der er meget at se i den historiske park, hvor du kan vandre rundt i timevis, men husk vand og en kasket eller lignende – solen kan være nådesløs. Parken er smuk med søer og flot beplantning som f.eks. lotusblomster. Du kan du leje cykler for at komme lidt hurtigere rundt – en god måde at opleve Sukhothai.

Den historiske park er i øvrigt et fantastisk sted at besøge ved den fem dage lange Loi Krathong-festival i november. Der er danseopvisning, fyrværkeri, flydende lys på søerne og lyd- og lysshow.

Den store Buddha i Sukhothai Historiske Park

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *