Nordlige Andamanhav

Selvom Thailands mest populære feriesteder som Phuket og Krabi ligger i det nordlige andamanhav, så kan du stadig opleve rolige tropeøer og afsidesliggende egne, hvor det er muligt at komme væk fra turistmasserne.

Phuket vil være kendt af de fleste danskere, det vil naturskønne Krabi sandsynligvis også, men tæt på grænsen til Myanmar ligger små paradisøer, hvor tiden synes at stå stille.

Læg dertil nogle af verdens bedste dykkeområder ved Surin- og Similan-øerne, Khao Lak med de lange strande og det næste mytiske landskab i Phang Nga-bugten. Eller hvad med at bo i tree top huts i smukke Khao Sok Nationalpark eller nyde den festlige stemning på berømte Koh Phi Phi?

 

Phuket

Thailands største ø er hurtigt blevet Asiens mest populære feriedestination. I vintersæsonen ankommer tusinder af solhungrende turister, der slår sig ned på en af øens mange strande.

Man forstår godt, hvad der har draget de første besøgende. Engang var Phuket dækket af jungle og plantager, der gik helt ud til de pragtfulde strande. Øen var primitiv og fik ikke megen opmærksomhed fra hovedstaden – det var sådan et sted, der nærmest kaldte på eventyr.

Enhver, der besøger Phuket i dag er ikke i tvivl om, hvor indtægterne kommer fra: Turismen. Langs vestkysten ligger stort set alle øens strande, og her er feriebyerne skudt op som paddehatte.

Alt er inden for rækkevidde: gode barer og restauranter, shoppingcentre, tourbureauer og et overvældende udvalg af overnatning i alle størrelser og prisklasser. Et så stort og populært feriested som Phuket lader sig ikke beskrive på få linjer – du kan derfor læse meget mere om øen lige her.

 

Krabi

Krabi er måske det smukkeste turistområde i Thailand. Perfekte strande, høje limstensbjerge, der rejser sig op af havet og i baglandet jungle og templer.

Engang var Krabi alternativet til de, der syntes at Phuket blev for meget. I dag er masseturismen også nået hertil, men der er stadig uudforskede områder og afsidesliggende strande, der tiltrækker eventyrer og rygsækrejsende.

Områdets størst ferieby er Ao Nang, der har alt hvad der skal til for en ubekymret ferie under den tropiske sol. Hovedgaden er proppet med forretninger, restauranter og supermarkeder.

I forlængelse ligger den lange og noget mere stille Hat Nopparat Thara. Hverken Ao Nang eller Nopparat Thara hører til områdets bedste strande – dem skal man ud på øerne for at finde.

Der er mange muligheder i Krabi. Her er overnatning i alle prisklasser, og du bestemmer selv, om ferien skal være med alle fornødenheder inden for rækkevidde eller du vil bo primtivt på en af Krabis mindre kendte strande. Se mere om Krabi her.

Paradis ved Tub- og Chicken Island ved Krabi

 

Khao Lak

Khao Lak ligger på fastlandet nord for Phuket. Ferieområdet består af flere sammenhængende strande som Nang Thong og Bang Niang, men i daglig tale kalder man bare kysten for Khao Lak.

I forhold til Phuket er tempoet i bund, men på den lange hovedvej, der udgør centrum, mangler hverken barer, butikker eller restauranter. Små sideveje fører fra hovedvejen ned til stranden, hvor der ligger adskillige skønne resorts.

Khao Lak ligger naturskønt med det glinsende Andamahav på den ene side og den dybgrønne jungle på den anden. Du kan gå på opdagelse i flere nationalparker, hvor der er mulighed for at tage en overnatning eller to.

Khao Lak er også et perfekt udgangspunkt for dykkere. En times sejlads fra kysten ligger nogle af verdens bedste dykkeområder ved Similian- og Surinøerne. I Khao Lak-området ligger selvfølgelig adskillige diveshops, der kan tage dig med ud på havet.

Stranden i Khao Lak er pragtfuld og eksotisk. Det er ikke bounty, men lange gyldne strande med smuk jungle i baglandet. Man kan gå lange ture, og der er god plads til solbadning og svømmeture.

Om aftenen kan du spise lækker mad med udsigt til den smukkeste solnedgang. Nattelivet i byen er begrænset, men ingen behøver at tørste. Langs hovedvejen findes spredte vandhuller, og stort set alle hoteller har en bar – flere med underholdning som f.eks. livemusik.

Tsunamien i 2004 jævnede stort set Khao Lak med jorden. Området blev dog hurtigt genopbygget, men katastrofen glemmer man ikke. Et af de mest kendte symboler fra den frygtelige dag er båd 813, der ligger et par km inde i landet.

Ved siden af findes lidt information om tsunamien. Andre spændende oplevelser i nærområdet er Lamru Nationalpark, der ligger imponerende smukt ud til kysten.

Stranden ved centrum af Khao Lak

 

Khao Sok Nationalpark

Nordøst for Khao Lak ligger Khao Sok Nationalpark, der bliver betragtet som en af verdens ældste regnskove. Et besøg her er et must, hvis du har base på Phuket eller i Krabi og Khao Lak.

Langt de fleste tager blot en endagstur til nationalparken, hvor de vandrer i skoven og/eller sejler på floderne. På endagsturene ser du kun en lille del af parken – jeg anbefaler at tage et par overnatninger. Du kan selv booke hjemmefra eller købe færdiglavede ture i feriebyerne med hotel og oplevelser inkluderet.

Khao Sok Nationalpark er ca. 740 km² stor og består af regnskov, limstensbjerge, floder, vandfald og den store kunstigt skabte Cheow Lan-sø, som kun få besøger på endagsturene.

Dyrelivet er mangfoldigt – i parken lever bl.a. forskellige abearter, bjørn, tapir, hjort, elefant og nogle få tigre. Fuglelivet tæller over 300 arter, og er du heldig kan du se verdens største blomst Rafflesia Kerrii.

Hele Khao Sok Nationalpark er smuk, men skal man pege på et højdepunkt, må det blive naturen omkring Chiaw Lan. Her findes kilometerhøje limstensbjerge, vild regnskov og et vidunderligt sceneri når morgendisen ligger som en dyne over søen.

Alt efter hvor og hvordan du booker din tur til Khao Sok, så er det muligt at trekke, sejle kajak eller bare nyde den fantastiske natur. Du kan bo primitivt i parkens egne huse, i tree top houses, i luksus ved Elephant Hills og eller på flåder på søen.

Morgen i Khao Sok Nationalpark

 

Koh Phi Phi

Berømte Koh Phi Phi må utvivlsomt være en af verdens smukkeste øer. Den megen bebyggelse pynter bestemt ikke, men når man sejler ind i Tonsai-bugten, kan man nemt forestille sig, hvor pragtfuldt det må have været dengang øen kun var beboet af havsigøjnere.

Den smalle tange der forbinder øens to store og til dels ufremkommelige områder blev fuldstændig jævnet med jorden ved tsunamien i 2004. Her ligger Tonsai, den meget lille by, hvor bådene fra Phuket og Krabi lægger til.

Det er også her, du finder butikker, restauranter og diveshops. Kun få bader ved Tonsai – bådene fylder det meste, men på tangens modsatte side, blot 200 meter væk, ligger Ao Lo Dalam, en skøn bugt med en pragtfuld og lavvandet strand.

På tangen, mellem Tonsai og Ao Lo Dalam, ligger det man kan kalde for byen. Gaderne er smalle, og der er ingen biler. Her finder du den billigste overnatning i form af små guesthouses.

Ved Tonsai ligger Phi Phi Hotel og Banyan Villa centralt. På bugtens vestlige del findes en håndfuld beskedne bungalows, samt det store Phi Phi Island Cabana, der også ligger ud til Ao Lo Dalam, som har et noget større udvalg af hoteller.

Men der er andre og mere fredeligere strande på øen. I forlængelse af Tonsai kommer først Hat Hin Khom og dernæst Long Beach (Hat Yao), der er en rigtig lækker strand med en stribe resorts i forskellige prisklasser. Mange tager hertil for at bade, og der er gode snorkelmuligheder ud for kysten.

 

Endnu mere fredeligt, og måske også mere bountyagtigt, bliver det på Phi Phi’s østkyst, hvor du finder en række spredte resorts på lækre sandstrande med det klareste vand.

Er det den slags strande du søger, kan du booke overnatning på f.eks. Relax Beach Resort, Tohko Beach Resort eller det noget dyrere Zeavola, der ligger på den lange Laem Thong Beach som har flere resorts og et lille havsigøjnersamfund. Vil du være tættere på Tonsai og stadig have lidt idyl kan Viking Nature Resort anbefales.

At dase på strandene er en af hovedbeskæftigelserne, når man holder ferie på Phi Phi, men der er også rigtig mange, der bruger øen som base til dykketure i Andamanhavet. Sigtbarheden er god, og der er mulighed for mange forskellige slags dyk.

Den store Phi Phi-ø hedder Koh Phi Phi Don og en kort sejltur væk ligger Koh Phi Phi Leh, der er en lille ubeboet ø med en vidunderlig smuk lagune med navnet Maya Bay.

Stranden her er selvfølgelig meget populær og var tidligere fyldt med endagsturister fra Phuket og Krabi. I dag er der begrænsning på antallet af daglige besøge og i perioder kan Maya Bay være lukket.

For at komme til Koh Phi Phi fra Phuket tager du til Rassada Pier, hvorfra færgen sejler. Fra Krabi afgår færgen fra Krabi By, men du kan også tage båden ved molen for enden af Nopparat Thara Beach.

Alternativt kan du altid chartre en speedbåd – det er selvfølgelig noget dyrere. Vil du bare besøge øen på en endagstur, så kan alle tourudbydere i feriebyerne sælge dig en udflugt til Phi Phi.

Der er god udsigt over havet fra mange af hotellerne på Phi Phi-øerne

2 comments

 1. Hej Carsten,
  Tak en en virkelig god og informativ blog!
  Vi er ved at planlægge en lidt længere ferie til Thailand ca. 18-19 dage henover jul og nytår 2024/25.

  Vi rejser 2 voksne og 2 børn 8 og 11 år.

  Vi forventer at starte med ca. 3 dage i Bangkok og vil derefter besøge to steder – som vi pt. er lidt i tvivl om.

  Mulighed 1 er Koh Chang og slutte af på Koh Kood – vores tvivl her er om det bliver lige stille nok til ca 14 dage. Altså for lidt by og mulighed for udflugter/seværdigheder?

  Mulighed 2 er Ao Nang og slutte af på Koh Lipe – vores tvivl er her, er Ao Nang alt for turistet og bliver rejsen fra Ao Nang til Koh Lipe for lang/besværlig (for derefter at skal retur til Bangkok)?

  Håber du måske kan give lidt input😊
  Vh
  Ida

  1. Hej Ida. Hvis I er til aktiviteter og seværdigheder kan 14 dage på Koh Chang og Koh Kood måske godt være lidt for meget. Der er jo altid mulighed for at se vandfald og en tur ud i øhavet, men så er der heller ikke så meget mere at komme efter på øerne. I kan dog besøge Chantaburi på fastlandet og tage med på en tur til Cambodja.

   Ao Nang er ganske rigtig ret turistet, men der er mulighed for at bo lidt mere roligt. Det er især langs strandvejen, der er liv og glad dage. I kan enten vælge et hotel i udkanten af byen eller områderne Tubkaek Beach eller Klong Muang, der er væsentlig roligere.

   Området omkring Ao Nang er et fint valg, da I søger udflugter/seværdigheder. Herfra er der mange muligheder for at besøge f.eks. øer, templer og nationalparker.

   Turen fra Ao Nang til Koh Lipe er ret lang – I kan tage færgen, men det er en sejltur på mange timer. Det er selvfølgelig kun jer, der ved, om det bliver for besværligt.

   Alternativerne er Koh Ngai og Koh Kradan, der også har lækre strande, men her sker der ingenting udenfor hotellerne. Der er også Koh Mook, som dog ikke har helt de samme lækre strande, men her er der et lille fiskersamfund og dermed også lokalliv.

   Det var lidt input herfra – Mange hilsner fra Carsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *