Sydlige Andamanhav

Du kender måske Koh Lanta, men syd for den dejlige ø med de gode strande ligger et unikt og enestående område fyldt med eventyrlige drømmeøer. Både Trang- og Satunprovinsen er opdaget af turisterne, men her er ingen store resorts, og området besøges primært af individuelt rejsende.

I Andamanhavet ud for Trang hedder de mest populære øer Koh Ngai, Koh Kradan og Koh Muk. I Satun, længere mod syd, kan man finde nogle af verdens smukkeste øer i og omkring Koh Tarutao Nationalpark.

Øerne ved Trang kommer du til med båd fra Koh Lanta eller færge/speedbåd fra fastlandet. Satunøerne nås fra fastlandet ved Satun (havnen i Pak Bara), men er også forbundet af f.eks. Tigerline, der sejler mellem de mest populære øer. Det er også muligt at sejle dertil fra Langkawi i Malaysia

Uanset hvor du befinder dig i Thailand, så kan ethvert tourbureau eller måske dit hotel arrangere privat transport til øerne for dig.

 

Koh Lanta

Skønne Koh Lanta er lige præcis sådan et sted, man ikke vil hjem fra. En ø med en yderst tilbagelænet stemning, men hvor du samtidig har alt inden for rækkevidde.

Koh Lanta er forholdsvis stor og byder på en perlerække af forskelligartede strande ned ad vestkysten. Det er en ø, hvor du stadig kan finde billige bungalows på stranden, men de senere år har Koh Lanta også fået en række pragtfulde luksusresorts.

Øen er et glimrende udgangspunkt for videre rejse til paradisøerne i det sydlige Andamanhav. Fra lufthavnen i Krabi er der ikke langt til Koh Lanta, hvor du fra havnen i Saladan nemt kan udforske det turkisblå øhav mod syd. Du kan læse meget mere om Koh Lanta her.

 

Koh Ngai

Den nordligste af de større øer ud for Trang er Koh Ngai ca. 32 km syd for Koh Lanta. Her er der virkelig tale om paradis – den skovklædte ø er omgivet af krystalklart vand. Øens længste strand dækker hele sydkysten og det er selvfølgelig også her hotellerne ligger.

Der ingen fastboende på Koh Ngai, så det er ikke her du møder de lokale. Til gengæld er det et godt sted, hvis du bare vil have en rolig ferie på en af Thailands bedste strande.

En billet, hvor minibus fra Trang og færge til Koh Ngai er inkluderet, koster ca. 500 baht pr. person. Alle resorts på øen kan også arrangere transport – det er som regel noget dyrere.

Thapwarin Resort er et af flere hoteller på Koh Ngai, der ligger direkte ud til stranden

 

Koh Muk (Koh Mook)

Ca. otte km sydøst for Koh Ngai ligger Koh Muk, der har en egentlig by, som dog er ganske lille. Det er primært på øens østkyst hotellerne ligger, og det er også her du kan finde enkle spisesteder og lidt indkøbsmuligheder.

Også den lange mole, hvor de fleste turister bliver sat af ligger på østkysten. Herfra går man omtrent lige ind i den lille by, men drejer du til venstre, vil du snart se den blændende hvide Sivalai Beach og det lækre Sivalai Resort, som man ofte ser på billeder. Resortet ligger spektakulært med strand på tre sider.

Der er selvfølgelig mange andre overnatningsmuligheder på Koh Mook – som nævnt ligger de stort set alle på østkysten, hvor der er store tidevandsforskelle.

En af øens bedste strande er Hat Sai Yao, også kaldet Hat Farang, eller Charlie Beach, opkaldt efter det store Charlie Resort, der nu er lukket. På stranden ligger en stribe barer, der sørger for forfriskninger. Charlie Beach ligger på Koh Mooks sydvestkyst.

Øen har stort set ingen seværdigheder, men på vestkysten kan du besøge den såkaldt Emerald Cave, der gemmer på en smuk jadegrøn lagune. Det er et ret populært udflugtsmål, så her er altid en del mennesker.

Emerald Cove kan kun besøges ved lavvande, og grotten indgår som regel i en af de snorkelture, som du kan booke mange steder på Koh Mook.

 

Koh Kradan

Endnu en skøn tropeø, der er beriget med en lækker hvid sandstrand med turkisblåt vand. For blot få år siden var der kun et par overnatningsmuligheder på øen, men udviklingen er gået stærkt, så udvalget er i dag noget større.

Den pragtfulde strand ligger ned ad østkysten, og om dagen må du dele paradiset med dagsturister fra de omkringliggende øer. Der er dog god plads og ud på eftermiddagen sænker roen sig igen over Koh Kradan.

Øen er en del af en nationalpark. Her ligger en rangerstation, og parkpersonalet kan godt finde på at bede om 200 baht, hvis du forlader stranden. Der er stort set intet at lave på Koh Kradan, men det er lige præcis derfor mange elsker øen.

Der er ingen offentlig transport til Koh Kradan – man booker en privat transfer fra Trang eller en af naboøerne. Prisen er ca. 650-700 baht pr. person.

Koh Kradan er rent paradis

 

Koh Sukorn

Vildu både have dejlige strande og en dosis kultur, så er Koh Sukorn måske det bedste valg blandt Trang-øerne. Koh Sukorn har et lille bysamfund med 3000 indbyggere, der både har anlagt plantager og rismarker.

Der er lavet små stier på kryds og tværs af øen, hvor du kan cykle rundt for at møde de lokale, der hilser med et smil. Koh Sukorn er måske et af de få tilbageværende og originale øsamfund i Thailand – et unikt sted, hvor du på nært hold kan følge med i de lokales dagligdag.

Overnatningsmulighederne er begrænsede på Koh Sukorn. Der er bådtransport til Koh Sukorn fra Trang (ca. 200 baht pr. person) og Tasae (ca. 50 baht pr. person) , der begge ligger på fastlandet.

 

Koh Tarutao

Den største af Satun-øerne er også hovedkvarter for Koh Tarutao Marine Nationalpark, der består af over 50 større og mindre øer. Parken har bl.a. regnskov, mangrove, verdensklassestrande og dyr som langur, hjort, makakaber, vildsvin og pythonslanger.

Koh Tarutao er ikke en decideret turistø – man kan godt overnatte her, men det er ret primitivt. Til gengæld har du mulighed for at opleve en enestående og uberørt del af at Thailand. Øen var engang deputeringssted for uønskede personer, og lejrene kan stadig ses. Den ene var for politiske fanger, den anden for kriminelle.

Sidstnævnte ligger lige ved Ao Talog Waw, hvor båden fra fastlandet lægger til. De mest udviklede steder på Koh Tarutao (her skal ordet udviklet tages meget let) er Ao Pante Malacca og Ao Molae, der begge ligger på øens nordvestkyst.

Det er her du kan leje dig ind i simple bungalows og telte. Det er tilladt at campere, så du kan sagtens have eget telt med. Der er speedbåd fra fastlandet til Koh Tarutao (ca. 400 baht pr. person). Der er også forbindelse til Koh Lipe.

 

Koh Lipe

Lille Koh Lipe, en af øerne i Koh Tarutao Nationalpark, har nogle af Thailands bedste strande. Tænk pudderhvidt sand og krystalklart turkisblåt vand. Mod øst ligger Sunrise Beach og mod syd i en pragtfuld bugt Pattaya Beach, hvor bådene fra fastlandet og naboøerne lægger til i højsæsonen.

Pattaya Beach er lige præcis den strand man drømmer om. Her ligger flere resorts og strandbarer, men tempoet er stadig i bund. Stranden er lavvandet og vil være et godt sted for børnefamilier.

Walking Street forbinder Pattaya Beach med Sunrise Beach, der er længere, men det bliver hurtigere dybt. Sunrise Beach har adskillige hoteller, hvor du kan bo beach front i hytte, villa eller bungalow.

Langs Walking Street findes shops, barer, tourbureauer og restauranter. På den nordlige del af Koh Lipe ligger Sunset Beach – her er udviklingen ikke gået så stærkt og stranden er knap så hektisk som Pattaya Beach og Sunrise Beach. Læs meget mere om Koh Lipe her.

Koh Lipe er bare en fantastisk ø med de lækreste strande

11 comments

 1. Hej. Vi er en familie på 4 (2 voksne og 2 børn på 4 og 7 år), som skal til Koh Lanta og Ao Nang ti Februar. Derimellem skal vi have 4 dage på et tredje sted – for 2 år siden var vi på Koh Ngai som jo er sindssyg smuk. Men hvis vi nu ikke skal vælge det samme igen, hvad kunne så være en mulighed? Har kigget lidt på Koh Bulone, men er bange for rejsen bliver for lang.

  1. Hej Jannie. Der er en båd, der sejler fra Koh Lanta til Koh Bulone. Det tager ca. to timer. Men når I kun har fire dage kan jeg godt følge dig i, at rejsetiden ikke må være for lang. I kunne overveje Koh Ngai’s naboøer: Koh Muk – ikke så stor og en del endagsturister fra Koh Lanta og fastlandet, men der er også Koh Kradan, Koh Libong og Koh Sukorn. Libong er den største af øerne – smuk, men strandene er bedre på Muk og Kradan. Til gengæld er her ikke så mange turister.

   Valget er jeres, men som jeg ser det, så skal I vælge en ø, hvor I kan sejle til fra Lanta. Rejsetiden bliver først lang, hvis i skal ind på fastlandet for at køre ned til Trang for at fange en båd/færge. Men det må være muligt at booke en speedbåd på Lanta, men det koster selvfølgelig også lidt.

   God rejse – mange hilsner fra Carsten

 2. Er disse ø’er helt udelukket i oktober? Ville især gerne til Koh Kradan og snorkle. Men dur det overhovedet?

 3. Hej Carsten,
  Nyder endnu en gang at læse dine supergode beskrivelser som opvarmning til næste tur til Thailand – 14 dage i februar 2018.
  Vi har bla. været på Koh Lipe og vil slutte af dér – elskede den afslappede stemning langs Hat Pattaya – og naturligvis de fantastiske strande.
  Så hvad vil du anbefale som 1-2 gode øer før Koh Lipe – turen er denne gang mest afslapning, så det er gode strande og laid back stemning, vi går efter – dvs. mere Bob Marley end techno/disco 🙂
  Lige nu kigger vi mest mod Koh Mook og Koh Ngai – men hvad er dit råd?

  1. Hej Jesper. Det lyder som et par fine steder begge to, dog har Koh Mook ret mange endagsturister, men de forsvinder jo igen, når de sejler tilbage. Har I overvejet Koh Bulon Leh. Det er basic, og jeg ved ikke, hvor meget Bob Marley, der er over øen, men det er helt bestemt laid back :-).

 4. hej jeg kan jo anbefale koh lanta skal der til nu sidst på mdr. et fantastisk sted med gode strande og hygge

  1. Hej Helle. Fuldstændig enig. Jeg er også vild med Koh Lanta, der absolut er ren af mine favoritøer i Thailand. Ha’ en rigtig god rejse.

   De bedste hilsner fra Carsten

 5. Hej Carsten

  Tak for en rigtig fin blog!

  Vi har booket billetter til thailand i start oktober, men er i tvivl hvor vi skal tage hen, vi har overvejet Koh Samui, Koh Phanag og Koh Tao, men disse øer lyder bestemt også rigtig lækre, hvilke ville du anbefale i oktober måned, når man tager risikoen for regnsæson med?

  på forhånd tak.

  Mvh. Peter

  1. Hej Peter. Uha, oktober er bare ikke en særlig god måned i Thailand. Netop de øer du nævner ville jeg i hvert fald undgå. Ellers vil jeg sige at der er frit valg – dog KAN nogle øer i det sydlige Andamanhav være lukket ned pga. vejret – dvs., at der ikke er mulighed for at sejle dertil.

   Uanset hvad I vælger, så forvent en del regn og knap så lækre strande som i højsæsonen.

   Mange hilsner fra Carsten

   1. Hej Carsten – tak for svar.

    Vi er helt med på regnen og at strandende ikke er lige så lækre som uden for regntiden.

    Men lige for at sikre jeg forstår det du siger, så ville du undgå Koh Samui, Koh Phangan og Koh Tao i den periode?

    Men det sydlige Andamanhav ville være et bedre valg?

    1. Hej Peter. Ja, de tre øer ville jeg undgå, da det ofte er et blæsende. Men om sydlige Andamanhav er bedre…hmmm, som nævnt kan de mindre øer være lukket ned. Men måske Koh Lanta kunne være noget. Øen er lidt større og sejlturen med færge er ganske kort. Herfra kan I se om I kan komme til f.eks. Koh Ngai og/eller Koh Mook.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *