De bedste oplevelser i Nordthailand

Der er mange rigtig gode oplevelser i Nordthailand, som jeg vil anbefale alle at besøge. Regionen er meget anderledes end de populære strandområder og byder bl.a. på smuk natur, flotte templer og unikke overnatningssteder.

Heldigvis behøver du ikke vælge, om din rejse skal gå til Nord- eller Sydthailand. Fra både Chiang Mai og Chiang Rai kan du flyve til f.eks. Krabi eller Phuket. Du kan således nemt kombinere alle de gode oplevelser i Nordthailand med de lækre strandområder i syd.

 

Chiang Mai

Vi begynder med Chiang Mai – selvfølgelig. Byen er Nordthailands centrum og udgangspunkt for videre rejse i regionen. De fleste turister tilbringer et par dage i Chiang Mai, men byen har oplevelser til væsentlig længere tid.

Du kan f.eks. besøge gallerier, se flot kunsthåndværk, spise lækker mad og shoppe på byens populære markeder. Men Chiang Mai er først og fremmest templernes by. De vigtigste af dem ligger indenfor voldgraven i den hyggelige gamle bydel. Et godt sted at følge med i lokallivet og måske blive introduceret til buddhismen.

Selvom Chiang Mai er populær blandt turister, så er prisniveauet i bund. Det gælder også på overnatning, hvor du kan bo lækkert på et af de mange fremragende hoteller i centrum eller i naturskønne omgivelser udenfor byen.

Det er som nævnt supernemt at kombinere Chiang Mai med de populære øer og strande i Sydthailand. Der er direkte fly til både Krabi og Phuket – jeg har selv fløjet begge ruter, og der er nu noget særligt ved at spise morgenmad med udsigt til rismarkerne for senere at nyde solnedgangen med fødderne i sand på en af Thailands fantastiske strande.

Hvordan: Du kan komme til Chiang Mai fra f.eks. Bangkok med både bus, fly og tog. Læs meget mere i min Chiang Mai Guide. Gode steder at bo er bl.a. My Chiang Mai Boutique Lodge (mellemklasse) og Pingviman Hotel (luksus).

Wat Phra Singh er Chiang Mais vigtigste tempel

 

Doi Inthanon

Doi Inthanon er med sine 2565 meter Thailands højeste bjerg. Det ligger i nationalparken af samme navn sydvest for Chiang Mai. Herfra kan du nemt besøge Doi Inthanon på en dagtur, men der også mulighed for at overnatte.

På toppen af bjerget ligger et observatorium, men den helt store attraktion er parken med de to pagoder få kilometer derfra. Pagoderne er opført i anledning af den nu afdøde Kong Bhumibol og Dronning Sirikits 60 års fødselsdag i henholdsvis 1987 og 1992.

Men der er mere at komme efter ved Doi Inthanon. Du kan trekke, se smukke vandfald, besøge bjergstammer og opleve farverige lokalmarkeder med alverdens frugt og grønt.

Hvordan: I f.eks. Chiang Mai kan du hos tourbureauerne booke en lang række forskellige dagture til Doi Inthanon.

De to pagoder på Doi Inthanon

 

Chai Lai Orchid Eco Lodge

Nordthailand har mange unikke overnatningssteder. Et af dem er det skønne Chai Lai Orchid, der ikke bare er et bæredygtigt eco lodge, men også har to vigtige missioner: Stedet tager sig af domesticerede elefanter og giver hele overskuddet fra lodgen som støtte til bekæmpelse af trafficking af burmesiske kvinder.

Chai Lai Orchid ligger i naturskønne omgivelser lige vest for Chiang Mai. Lodgen har flere forskellige værelsestyper med bl.a. gratis wifi, balkon/terrasse og privat bad og toilet.

Der er mulighed for at deltage i en række aktiviteter som kano, food tour, besøg i templer, vandreture til vandfald og selvfølgelig at møde elefanterne på deres hjemmebane.

Hvordan: Du kan booke Chai Lai Orchid Eco Lodge og samtidig tilkøbe transport til stedet fra lufthavnen eller dit hotel i Chiang Mai.

På Chai Lai Orchid Eco Lodge kommer du i nærkontakt med elefanterne

 

Det Hvide Tempel (Wat Rong Khun)

Ca. 11 km syd for Chiang Rai ligger et af Thailands mest berømte templer. Ikke pga. dets alder eller betydning, men for sit særprægende udseende. Det Hvide Tempel (Wat Rong Khun) er opført med en særlig cement, hvorefter der er påsat tusinder af små spejle. Et smukt syn.

Det var kunstneren Chalermchai Kositpipat, der grundlagde Det Hvide Tempel i 1998. Han havde selv været munk i det tidligere tempel på stedet og ville med Wat Rong Khun gøre noget for de mennesker, der har formet ham.

Hvordan: Fra Chiang Rai kan du tage en taxi til templet. Bed eventuelt chaufføren om at vente på dig, så du også har kørelejlighed tilbage igen.

Det imponerende Hvide Tempel – Wat Rong Khun

 

Doi Ang Khang

Vest for Chiang Rai i 1800 meters højde ligger Doi Ang Khang, der også kaldes Thailands alper. Turen op til toppen af bjerget går via adskillige hårnålesving og kan være lidt af en udfordring, hvis man har tendens til køresyge.

Doi Ang Khang er kendt for sit kølige klima og den kongelige forskningsstation, der er en slags park med alverdens forskelligartede planter. Sammenligningen med alperne er ikke helt tilfældig. Landskabet er alpint, og her og der kan du se bindingsværkshuse, som var vi i Europa.

Fra Doi Ang Khang er der kun to kilometer til Myanmar. I området lever mange bjergstammer, men der er også mulighed for besøg ved militærposter med kig til Myanmar over ingenmandsland. Det kan dog ikke anbefales på egen hånd!

Hvordan: Fra Chiang Rai er der 132 km til Doi Ang Khang og fra Chiang Mai 154 km. Thai’erne elsker det kølige område, og de bor primært på en af områdets campingpladser. Der ligger dog flere hoteller og guesthouses ned ad bjerget.

oplevelser i nordthailand
Ved Ang Khang kan du ikke undgå at møde Nordthailands bjergstammer

 

Ban Rak Thai

Det kræver lidt arbejde at nå frem til Ban Rak Thai, der ligger på grænsen til Myanmar ca. 40 km nord for Mae Hong Son. Byen er en af flere i området, som har en befolkning af kinesiske efterkommere, der kom til Thailand i forbindelse med kulturrevolutionen i 1949.

Ban Rak Thai, der også hedder Mae Aw, har de senere år fået adskillige lovprisninger med på vejen. Senest i rejsemagasinet Travel & Leisure, der kårede Ban Rak Thai som en af verdens 25 smukkeste landsbyer.

Ban Rak Thai ligger i 1800 meters højde – det betyder smukke morgener, hvor disen ligger over den kunstige sø. Byen er omringet af teplantager og har en lang række charmerende kinesiske huse.

Hvordan: Dette område af Thailand er nemmest at besøge fra Mae Hong Son (der har lufthavn), men du kan også køre dertil fra Pai. Du kan f.eks. bo på det ikoniske Lee Wine Ruk Thai Resort (billedet herunder) eller Chasa Rakthai Resort.

Lee Wine Ruk Thai Resort – hyggeligt ser det ud

 

Phu Chi Fah

Nordthailand er rig på storslåede naturoplevelser. En af de flotteste er Phu Chi Fah-klippen, der er stemt ind som et af “Thailands Syv Underværker”.

Blandt thai’erne er det et populært område at tage et par overnatninger og selvfølgelig stå op tids nok til at se den smukke solopgang over bjergene i horisonten. Selve klippen ligger på grænsen til Laos med Mekongfloden lige nedenfor. Det er køligt og behageligt, men kommer du i den kolde periode, er det om at tage en varm trøje på.

Hvordan: Tag en arrangeret tur fra Chiang Rai, men bedst er det at tage en overnatning – i området ligger flere små guesthouses og hoteller. Vejene op til bjerget er forholdsvis stejl, så det er ikke en tur for de, der bliver hurtigt køresyge. Desuden skal man gå de sidste to kilometer til klippen.

Så bliver det ikke meget smukkere

 

Sukhothai

Sukhothai blev grundlagt i 1238 og var engang en af verdens største byer. Den bliver betragtet som en epoke i Thailands historie, og selv i vore dage taler man om Sukhothai-stilen – en stil man prøver at efterligne inden for f.eks. kunst og arkitektur.

Sukhothai var den første hovedstad i det nye rige Siam. I en periode på ca. 200 år regerede ni forskellige konger, der alle opførte flotte og imponerende bygninger.

I dag er de fleste blot ruiner og ligger i det man kalder Sukhothais Historiske Park. Et enormt område, hvis centrum er omkranset af en mur. Parken fortsætter dog udenfor muren, og det kan nemt tage et par dage, hvis du vil se det hele.

Hvordan: Sukhothai har en lille lufthavn med direkte fly til Bangkok. Er du med tog fra Bangkok til Chiang Mai, kan du stå af i Phitsanulok og herfra tage bussen til Sukhothai. Den historiske park er delt op i fem områder. Du kan købe en billet til hele parken eller til hvert enkelt område.

 

Lanjia Lodge

Endnu et fantastisk overnatningssted i Nordthailand! Lanjia Lodge har fire store rustikke hytter med enkle, men hyggelige værelser, der deler en stor fælles terrasse. Herfra er der en fantastisk udsigt over Laos og Mekongfloden, hvor især solopgangene er i en klasse for sig.

Du bor smukt lige midt i en lahu-landsby, og det er dem, der sørger for, at du får en uforglemmelig oplevelse. Nede af vejen ligger en Hmong-landsby, som du også kan besøge. Et ophold på Lanjia Lodge inkluderer måltider, og der arrangeres forskellige udflugter og aktiviteter.

Hvordan: Nærmeste lufthavn er den i Chiang Rai. Du kan få lodgen til at sørge for transport –  se priser på Lanjia Lodge her.

Fantastisk udsigt fra terrassen på Lanjia Lodge

 

Pai

Byen Pai har i årevis har været centrum for backpackere, skæve eksistenser og alternativ livsstil. Alle er dog velkomne i Pai, hvor du på trods af byens beskedne størrelse finder et pænt udvalg af barer, restauranter og overnatningssteder.

Du kan bo smukt i naturen, trekke i skoven, besøge bjergstammer og opleve den flotte solnedgang ved Pai Canyon. Er du til yoga- og meditationskurser, er Pai også det helt rigtige sted at tage hen.

Hvordan: Du kan tage deletaxi eller booke privat transport fra Chiang Mai. Turen tager ca. 2 timer med en del bjergkørsel og hårnålesving. Du kan f.eks. bo på Pai Country Hut (basic), Pairadise Guesthouse (mellemklasse) eller Pai Village Boutique Resort (luksus).

Ad bambusbro over rismarkerne lige udenfor Pai

 

Wat Chalermprakiat

Øst for Chiang Mai i provinsen Lampang ligger et spektakulært tempel, der er blevet berømt for sine små pagoder på bjergtoppene. Wat Chalermprakiat er opført i anledning af Rattanakosin-dynastiets 200 års jubilæum af en abbot fra Phayao med hjælp fra munke og lokale fra en nærliggende by.

Tempelområdet stod færdigt i 2015 og er en fantastisk oplevelse. Turen op til toppen af bjerget er hård, men alle anstrengelserne værd. Der er selvfølgelig en fantastisk udsigt, men du kan også besøge flere mindre templer, som du sandsynligvis har helt for dig selv – ved Wat Chalermprakiat er der kun få turister.

Hvordan: Et besøg ved Wat Chalermprakiat gøres nemmest fra Lampang, men du kan også tage både privat- og gruppeture fra Chiang Mai. Bemærk dog, at kun få bureauer har templet på programmet.

Spektakulære Wat Chalermprakiat

 

Trekking

En af de mest populære aktiviteter og oplevelser i Nordthailand er trekking. I skovene rundt om bl.a. Chiang Mai og Chiang Rai bor en række forskellige bjergstammer, og det er dem, du bor hos på en trekking.

Du skal selvfølgelig have nogenlunde kondition og frem for alt være klar til at bo primitivt for at tage med på en trekking. De fås af forskellig varighed, men jeg anbefaler minimum to nætter. Du vandrer typisk 4-6 timer om dagen, men der kan også være f.eks. rafting eller andre aktiviteter inkluderet.

Hvordan: Der er flere ting at være opmærksom på, inden du booker en trekking. Det kan du læse meget mere om i indlægget Trekking i Thailand – en sjov og spændende oplevelse.

oplevelser i nordthailand
På en trekking bor man primitivt i bjergstammernes landsbyer

 

Four Seasons Tented Camp

Vil du gerne bruge lidt ekstra på overnatningen for at bo prøve at bo unikt, så vil Four Seasons Tented Camp være noget for dig. Stedet ligger helt fantastisk med udsigt til Myanmar få kilometer nord for Den Gyldne Trekant.

Her bor du midt i den smukke natur i yderst luksuriøse omgivelser. Du kan vælge luksustelt eller “almindeligt” værelse, men uanset hvor du overnatter, så er du garanteret store oplevelser.

Du får selvfølgelig den velkendte topservice fra Four Seasons-kæden og det prisbelønnede hotel har faciliteter som f.eks. spa, bar/lounge, restaurant og swimmingpool. Morgenmad er inkluderet og stedet arrangerer egne udflugter. Four Seasons Tented Camp er next level glamping!

Hvordan: Nærmeste lufthavn er den i Chiang Rai. Se mere om Four Seasons Tented Camp, der også kan sørge for lufthavnstransport.

Four Seasons Tented Camp er et unikt overnatningssted

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *