Guide til Malaysia

guide til malaysia

Flere og flere danskere har fået øjnene op for Malaysia som rejsemål. Det er der flere grunde til. Først og fremmest så er Malaysia et spændende og alsidigt rejseland, hvor du både finder kultur, historie, dejlige strande og fantastiske naturoplevelser.

Derudover har nogle områder af Malaysia bedst vejr i sommermånederne, hvor det traditionelt er lavsæson i det meste af Sydøstasien. Landet er derfor et oplagt valg, hvis sommerferien skal holdes i Østen.

Denne guide til Malaysia er tænkt som et overblik over de mest kendte øer, byer og områder. Først kan du dog få lidt praktisk information om det at rejse i Malaysia

 

Værd at vide om at rejse i Malaysia

Det er nemt at rejse rundt i Malaysia. Som i Thailand hjælper hoteller og tourbureauer dig gerne videre på din rejse eller kan sørge for f.eks. lufthavnstransfer og udflugter.

Indrejse
Det er en god idé at holde dig opdateret om indrejse i Malaysia på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Du skal selvfølgelig også tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten og få gode råd til din rejse.

Du skal kunne fremvise en udrejsebillet, når du rejser ind i Malaysia. Ofte bliver det ikke tjekket, men det er selvfølgelig en god idé at følge reglerne, så du undgår problemer.

Flybilletter
Langt de fleste turister, der rejser til Malaysia, besøger flere steder undervejs. Her er hovedstaden Kuala Lumpur en fint sted at starte rejsen. Du kan flyve ud af Malaysia samme sted fra, men det er også muligt at rejse hjem fra f.eks. Langkawi, Kota Kinabalu eller Singapore.

På alle sammenligningssider over flybilletter er det muligt at finde billetter fra f.eks. Danmark til Kuala Lumpur på udrejsen og fra Singapore på hjemrejsen. Nogle steder hedder det rundrejsebilletter, andre steder flere rejsemål.

Flyselskaber, der har Kuala Lumpur i rutenetværket er bl.a. Emirates, Thai Airways, Qatar Airways, Turkish Airlines og Singapore Airlines.

De største flyselskaber i Malaysia er det statsejede Malaysia Airlines og lavprisselskaberne AirAsia og JetStar.

Hotel
Det er superbilligt at overnatte i Malaysia. Her får du meget for pengene og har måske råd til at gå en kategori eller to op i forhold til, hvad du plejer. Se mere om at booke hotel lige her.

Valuta og penge
Den malaysiske møntfod hedder ringgit, der forkortes RM eller MYR. Ved alle turistområder finder du kontantautomater, der har engelsk menu og som er nemme at bruge.

Husk, at der ofte er gebyr forbundet med at bruge automaterne og at der kan være loft på, hvor mange penge du kan hæve alt efter, hvilken bank automaten tilhører.

På hoteller og mange restauranter kan du bruge kreditkort som f.eks. Visa og Mastercard.

Skal du handle på markeder og mindre butikker, så husk kontanter. Er der ikke faste priser på varerne, så skal der pruttes om prisen.

Religion
Islam er hovedreligionen i Malaysia. Pga. af de mange indvandrere fra Kina og Indien praktiserer man også hinduisme og forskellige kinesiske filosofier som taoisme, konfucianisme og forfædredyrkelse – ofte i en blanding af det hele.

Især på Penang og i dele af Kuala Lumpur er hinduisme og de kinesiske filosofier lige så udbredte som islam. På halvøens østkyst fylder islam væsentlig mere og det i en noget mere konservativ form.

Også flere steder på Borneo, især i det nordøstlige Sabah, er islam altdominerende, men den store ø med de mange stammer og naturfolk har også animistiske filosofier ligesom nogle er kristne. Skal du besøge moskéer og templer, så husk passende påklædning.

 

Kuala Lumpur

Malaysias hovedstad er en smeltedigel af kulturer. Ved første øjekast er byen moderne med imponerende skyskrabere (f.eks. Petronas Towers), men du finder også flere historiske bydele.

Bl.a. Chinatown og Little India, der begge udgør Kuala Lumpurs centrum, som også inkluderer Masjid Jamek-moskéen og den flotte bygning Sultan Abdul Samad.

Inderne og kineserne er sammen med malajerne de dominerende befolkningsgrupper i byen. Det giver et unikt kulturelt mix, der også afspejler sig i maden. Kuala Lumpur er et paradis for madelskere, og jeg anbefaler, at du prøver en food tour eller et madlavningskursus.

Selv bor jeg helst ved Chinatown eller Little India, men de fleste turister booker hotel omkring Bukit Bintang, hvor du både finder topmoderne shoppingcentre, et heftigt natteliv og det berømte madmarked langs Jalan Alor, hvor spisestederne ligger på stribe.

Kuala Lumpur er et rigtig godt udgangspunkt for videre rejse i Malaysia eller Sydøstasien. Byens største lufthavn har adskillige ruter til nær og fjern – mange af dem med AirAsia, der har deres vigtigste hub her.

Bedste rejsetidspunkt
Malaysias hovedstad får en del regn året rundt, men sommermånederne juni, juli og august får mindst nedbør med ca. 150 mm pr. måned. Forvent temperaturer på 30-32 °C og høj luftfugtighed.

Nærmeste lufthavn
Kuala Lumpur International Airport har koden KUL og kaldes i daglig tale for KLIA. Lufthavnen ligger ca. 55 km fra centrum. Fra lufthavnen er der forbindelse til bl.a. Doha, Dubai, Bangkok, Istanbul og Singapore. Der er desuden et stort antal indenrigsruter.

Forslag til hoteller
Ahyu Hotel (Budget) • CitizenM Kuala Lumpur (Mellemklasse) • The Majestic Hotel Kuala Lumpur (Luksus)

Petronas Towers er blevet Kuala Lumpurs vartegn

 

Penang

Øen Penang ligger ca. 45 minutters flyvetur nord for Kuala Lumpur. Penang skal udelukkende besøges for hovedbyen Georgetown, hvis gamle bydel er hyggelig og med masser af patina. I gaderne er der cafeer, mindre overnatningssteder og adskillige fremragende restauranter. Som i Kuala Lumpur kan det også her anbefales at tage med på en food tour.

I den gamle bydel finder du også kinesiske templer og fine palæer, de tilhørte datidens købmænd. Også Englænderne har sat deres præg på byen – ved havnen kan du besøge Fort Conwallis, som Francis Drake opførte i 1786.

Penang er en lidt pudsig ø, der har fået tilnavnet Østens Silicon Valley. Ned ad østkysten ligger kæmpefabrikker på stribe, mens den vestlige del af øen stadig består af jungle. Badebyen Batu Ferringi er Penangs største turistområde udenfor Georgetown, men du skal ikke rejse dertil for strandenes skyld – de er i bedste fald middelmådige.

Bedste rejsetidspunkt
Penang har bedst vejr fra slut november til medio april, hvor temperaturen ligger på 30-34 °C. Selvom det er den mest solsikre periode, kan regnbyger dog forekomme. Ofte falder de som kraftige eftermiddagsbyger. Januar og februar er de tørreste måneder.

Nærmeste lufthavn
Penangs lufthavn har koden PEN. Herfra er der forbindelse til bl.a. Bangkok, Doha, Singapore, Langkawi og Kuala Lumpur. Lufthavnen ligger ca. 25 minutters kørsel fra Georgetown.

Forslag til hoteller
Chulia Mansion (Budget) • Tien Hotel (Mellemklasse) • Cheong Fatt Tze – The Blue Mansion (Luksus)

Klanhuset Khoo Kongsi i George Towns gamle bydel

 

Langkawi

Ca. 140 km nord for Penang, omtrent på grænsen til Thailand, ligger Langkawi. Det er en forholdsvis udviklet ø med turismen som vigtigste indtægtskilde. Det er især på den sydlige del af Langkawi ved strandene Pantai Cenang og Pantai Tengah turisterne bor.

De to mindre byer ligger lige ved siden af hinanden med Pantai Cenang som den største og med flest muligheder for turisterne. Strandene her er af rimelig standard, men hører langt fra til de bedste i Sydøstasien.

På den vestlige del af Langkawi ligger øens største seværdighed: Panorama Langkawi med den berømte skybridge, som man ofte ser på billeder. Med kabelbanen kan du køre op på bjerget for at tage en gåtur på broen, hvorfra du har en imponerende udsigt over junglen og det kuperede landskab.

Andre seværdigheder tæller Geoparken Kilim på den østlige del af Langkawi, men en bådtur til de nærliggende øer er nok den mest populære udflugt. Langkawi har desuden et hav af aktiviteter henvendt til turisterne, men i mine øjne er det ikke den mest spændende ø.

Bedste rejsetidspunkt
Langkawi har nogenlunde klima som Penang – dvs. bedst vejr fra slut november til medio april med januar og februar som de tørreste måneder.

Nærmeste lufthavn
Langkawi har en international lufthavn (kode: LGK) med ruter til bl.a. Kuala Lumpur, Penang og Singapore.

Forslag til Hoteller
Pondok Keladi
(Budget) • Aloft Langkawi Oantai Tengah (Mellemklasse) • Temple Tree Resort (Luksus)

Stranden i Pantai Cenang på Langkawi

 

Cameron Highlands

Cameron Highlands er et lidt anderledes Malaysia. Her i højlandet ca. 200 km nord for Kuala Lumpur grundlagde englænderne i 1920’erne en såkaldt hill station, der var et sted, hvor de europæiske kolonister kunne slappe af i et mere tørt og tempereret klima end ved kysten.

Allerede 40 år tidligere havde den britiske geolog William Cameron kortlagt højlandet, og det er ham, der har lagt navn til området. Cameron Highlands består af et forskelligartet landskab med især plantager, men også skov, vandfald og det over 2000 meter høje Mount Brinchang, hvorfra du har en fantastisk udsigt.

Der er mange gode vandreruter i området, og du har mulighed for at besøge f.eks. te- og frugtplantager. På guidede ture kan du også møde de oprindelige folk, orang asli.

Mange sammenligner Cameron Highlands med Nuwara Eliya på Sri Lanka. Det er begge steder, hvor Europa møder Asien – tænk bindingsværkshuse fra kolonitiden blandet med lokal kultur og traditioner. Du kan bo naturskønt på flere klassiske hoteller, der emmer af historie og som måske har afternoon tea som en del af konceptet.

Bedste rejsetidspunkt
Cameron Highlands får nedbør året rundt. Februar til start april betragtes som det bedste tidspunkt at besøge området. Også sommermånederne får lidt mindre regn, men har knap så meget sol som februar til april.

Nærmeste lufthavn
Den nærmeste lufthavn ligger ved byen Ipoh, men den har kun ganske få ruter. Nærmeste større lufthavn er den i Kuala Lumpur, der ligger ca. 250 km fra Cameron Highlands.

Forslag til hoteller
Traveller Bunker Hostel (Budget) • Springhill Resort (Mellemklasse) • Cameron Highlands Resort (Luksus)

guide til malaysia
Teplantager så langt øjet rækker i Cameron Highlands

 

Taman Negara

Taman Negara Nationalpark ligger ca. 230 km nordøst for Kuala Lumpur. Her finder du en af verdens ældste regnskove med bl.a. bregner, lianer og giganttræer. Her er også grottesystemer, mulighed for at møde de lokale stammefolk og et rigt dyreliv med bl.a. gaur, tiger, elefanter og flere hundrede fuglearter.

Langt de fleste turister besøger Taman Negara på guidede udflugter fra f.eks. Kuala Lumpur eller Pulau Perhentian. Fra hovedstaden er det muligt på en meget lang dagsudflugt, men nationalparken har oplevelser til flere dage.

Brug eventuelt Taman Negara som mellemstation på en rundrejse, hvor næste stop kunne være Cameron Highlands eller øerne ud for østkysten – Redang eller Perhentian.

De guidede udflugter fås typisk med 2-5 overnatninger og inkluderer måltider og forskellige oplevelser. Det kan f.eks. være trekking, bådture, besøg i lokale byer og Taman Negaras mest populære attraktion – den såkaldte canopy walk, hvor du går i trætoppene på den 550 meter lange hængebro, der siges at være verdens længste.

Det er selvfølgelig muligt at besøge Taman Negara på egen hånd – enten med bus eller privat transport. Det er dog en god idé at booke overnatning i forvejen i højsæsonen og omkring lokale helligdage.

Bedste rejsetidspunkt
Taman Negara får nedbør året rundt. Februar til april og igen juni og juli betragtes som gode tidspunkter at besøge nationalparken. Luftfugtigheden er høj og temperaturen ligger på 30-33 °C.

Nærmeste lufthavn
Nærmeste større lufthavn er den i Kuala Lumpur, der ligger ca. 285 km fra Taman Negara.

Forslag til hoteller
Tebing Guesthouse (Budget) • Balai Serama Guesthouse (Mellemklasse) • Mutiara Taman Negara (Luksus)

guide til malaysia
Et af de mange vandfald i Taman Negara Nationalpark

 

Perhentian og Redang

De to øer (øgrupper) ud for østkysten af den malaysiske halvø nævner jeg under et, da de tilbyder nogenlunde det samme: Nemlig lækre bountystrande med hvidt sand og krystalklart turkisblåt vand.

De har også god dykning og snorkling, men så er der heller ikke så meget mere at komme efter. Til gengæld er de drømmen om et ægte tropeparadis, hvor du kan slappe af ved stranden før, under eller efter din rejse rundt i Malaysia og/eller Sydøstasien.

Redang er den største af øerne. Den er lidt mere udviklet og har generelt også dyrere overnatningssteder henvendt til f.eks. familier og pakketurister. Perhentian består af to øer, der begge har et mindre udvalg af barer, restauranter og hoteller. Traditionelt har Perhentian været stedet for backpackerne.

Bedste rejsetidspunkt
Februar til august er det bedste tidspunkt at besøge Perhentian og Redang. Også denne periode får nedbør, men typisk som kraftige eftermiddagsbyger. Temperaturen ligger på 28-32 °C.

Nærmeste lufthavn
Nærmeste lufthavn ligger i Kota Bharu (kode: KBR). Herfra er der forbindelse til Penang og Kuala Lumpur. Fra lufthavnen er der ca. 45 km til Besut, hvorfra færgen til Perhentian afgår.

Forslag til hoteller
Cozy Resort (Budget) • Perhentian Nemo Chalet (Mellemklasse) • BuBu Villa (Luksus)

Lækker strand på Perhentian

 

Tioman

Tioman ligger udfor den sydøstlige del af den malaysiske halvø. Udover samme lækre strande som Perhentian og Redang, så har Tioman også fine naturoplevelser at byde på.

Øen er bjergrig – højeste punkt er 1038 meter, og du har mulighed for at opleve vandfald og tæt jungle. Her er også fremragende snorkling og dykning (bedst fra marts til oktober), men øen er også kendt som et godt surfsted.

Tioman er 20 km lang og 12 km bred. Det største bysamfund finder du i Tekek på den nordvestlige side af øen. Det er det nærmeste, du kommer autentisk lokalliv med et mindre udvalg af cafeer, restauranter og overnatningssteder. Stranden er hele tre kilometer lang, men ikke førstevalg hos de udenlandske turister.

De vælger hellere Juara Beach – en superlækker strand på østkysten med primært mindre hoteller/guesthouses. Hele vejen rundt om Tioman ligger flere andre strande og bugter, hvoraf nogle er optaget af en af de store hotelkæder.

Bedste rejsetidspunkt
Tioman får nedbør året rundt, men perioden februar/marts til september får mindst regn. Juli og august betragtes som højsæson.

Nærmeste lufthavn
Nærmeste lufthavn er den i Singapore (kode: SIN). Fra det meste af verden er der ruter til Singapore, og fra Danmark kan du flyve direkte med Singapore Airlines fra København. Fra lufthavnen kan du tage f.eks. bus eller taxi til havnene i Mersing eller Tanjung Gemok, hvorfra bådene til Tioman afgår.

Tioman har mange gode strande

 

Sarawak (Borneo)

Provinsen på den vestlige del af Borneo hedder Sarawak. Hovedbyen er Kuching, der fungerer som udgangspunkt for oplevelser i omegnen. Ved første øjekast kan Kuching synes lidt trist, men byen har mange glimrende seværdigheder såvel som god mad og spændende markeder.

De fleste turister kommer dog til Sarawak for de enestående naturoplevelser. Du kan bl.a. se halvvilde orangutanger, spotte næseaber i Baku Nationalpark og bestige det tågeindhyllede Mount Santubong. I Sarawak har du også mulighed for at besøge og bo hos Iban-stammen i junglen.

Sarawaks vigtigste strandområde er Damai ca. 35 km fra Kuching. Damai har kun få hoteller og er hurtigt overset, men området kan dog fint bruges til et par dages afslapning efter en rundrejse.

Bedste rejsetidspunkt
Sarawak får nedbør året rundt. Det bedste tidspunkt at besøge den vestlige del af Borneo er dog om sommeren, hvor regnen primært falder som kraftige eftermiddagsbyger. Juli og august er de måneder med mindst nedbør. Året rundt ligger temperaturen på 29-32 °C.

Nærmeste lufthavn
Kuchings internationale lufthavn (kode: KCH) ligger ca. 8 km nord for byen. Herfra er der forbindelse til bl.a. Penang, Singapore, Kota Kinablau og Kuala Lumpur.

Forslag til hoteller
Imperial Riverbank Hotel Kuching (Mellemklasse) • The Waterfront Hotel (Luksus)

På Borneo kan du møde orangutangen

 

Sabah (Borneo)

På den østlige del af Borneo hedder provinsen Sabah. Som i Sarawak er det også her naturoplevelserne, der tiltrækker turisterne. Mest kendt er Sukau Rainforest, hvor du kan overnatte og sejle på floderne. Her er der god mulighed for at se næseaber.

Sepilok er et andet sted med imponerende regnskov. I det populære besøgscenter kan du opleve halvvilde orangutanger og tage en tørn som frivillig i arbejdet med at beskytte den truede menneskeabe. Sabah er også til dig, der søger aktiv ferie. Du kan bestige Mount Kinabalu og/eller tage med på snorkel- eller dykkerture.

De største byer i Sabah er Sandakan og Kota Kinabalu, hvor især sidstnævnte er populær til nogle dages strandferie, inden rejsen går videre.

Bedste rejsetidspunkt
Året rundt kan du forvente nedbør i Sabah. Januar/februar til april er de tørreste måneder og her falder regnen typisk som kraftige eftermiddagsbyger. Sommermånederne er et fint alternativ.

Nærmeste lufthavn
Kota Kinabalu internationale lufthavn, der har koden BKI. Herfra er der ruter til bl.a. Penang, Singapore og Kuala Lumpur.

Forslag til hoteller (Kota Kinabalu)
Holiday Inn Express Kota Kinabalu City Centre (Mellemklasse) • Shangri-La Rasa Ria (Luksus)

Borneo har masser af smuk natur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *