Thailandske steder på UNESCOs verdensarvliste

Du kender Wat Po, Grand Palace og alle de fine templer i Chiang Mais gamle bydel. Men ingen af de populære seværdigheder er på UNESCOs verdensarvliste. Faktisk har Thailand kun fem steder med på den eftertragtede liste, og dem kan du læse mere om her.

 

Ayutthaya (optaget i 1991)

Thailands gamle hovedstad er i dag kun ruiner, men dækker et enormt område. Her kan du opleve resterne af det, der engang var verdens største by inden burmeserne brændte den ned i 1767.

Den ene prang efter den anden rager op over træerne, og her og der kan du se ødelagte Buddhaer. Det siges, at spirerne på byens templer var af guld og de første europæere, der besøgte Ayutthaya kom hjem med beretninger om en storslået og velhavende by.

Du kan besøge Ayutthaya på en dagsudflugt fra Bangkok, men den gamle hovedstad kan også være et stop på vejen på din rejse nordpå.

 

Thungyai-Huai Kha Khaeng Vildtreservat (optaget i 1991)

Det 600.000 hektar store vildtreservat ligger op ad grænsen til Myanmar. Selvom Thungyai-Huai Kha Khaeng bl.a. ligger i provinsen Kanchanaburi, hvor du også finder River Kwai, så vil vildtreservatet være ukendt for de fleste.

Men netop her har dyr som tigre, bjørne, elefanter og gibbonaber et fristed. Her er også flere end 350 fuglearter og en lang række andre dyr, som kun lever her. Vildtreservatet regnes for et af de største intakte skovområder på Asiens fastland, der både har stedsegrønne og løvfældende træer.

Thungyai-Huai Kha Khaeng vildtreservat ligger lidt afsides, og der skal afsættes nogle dage for at opleve stedet. Der er kun adgang til dele af reservatet.

 

Sukhothai Historiske Park (optaget i 1991)

Den historiske park i Sukhothai, der også inkluderer parkerne Si Satchanalai og Kampaeng Phet, var centrum for den såkaldte Sukhothaiperiode i det 13. og 14. århundrede. Sukhothai menes at være det første thai-kongedømme og anses for en af de vigtigste i Thailands historie. Det var bl.a. her kunst og kultur blev udviklet og forfinet.

Sukhothais historiske parker dækker et område på ca.  70 km² og er omkranset af en mur med porte. Indenfor murene kan du se det gamle kongelige palads og en lang række templer. Det er et sted, hvor man nemt kan bruge flere dage på at lære mere om Thailands historie og nyde de mange smukke detaljer.

Sukhotahi ligger syd for Chiang Mai og kan ligesom Ayutthaya være et stop på vejen fra Bangkok til Nordthailand.

 

Ban Chiang (optaget i 1992)

Det arkæologiske område ved Ban Chiang i det nordøstlige Thailand blev opdaget ved et tilfælde af en antropologistudrende fra Harvard. Han fandt flere potteskår og nedgravede potter, og han mente, at området måtte have været en slags kirkegård.

Et omfattende arkæologisk arbejde gik i gang, og det stod hurtigt klart, Ban Chiang var en enestående opdagelse. Potteskårene blev dateret til år 300 f.kr. og man fandt bevis for, at datidens indbyggere så tidligt som i år 2000 f.kr. arbejdede i bronze. Et utal af menneskeskeletter og flere end en million potteskår er siden blevet fundet på området.

Ban Chiang ligger ikke langt fra byen Udon Thani, hvor du kan finde transport til det arkæologiske område.

 

Dong Phayayen-Khao Yai Nationalparker (optaget i 2005)

Det 615.000 hektar store område dækker i alt fem beskyttede nationalparker og vildtreservater. Det betegnes som et af regionens vigtigste steder for truede dyrearter, der de mest afsidesliggende steder har et tiltrængt fristed.

De fem nationalparker og vildtreservater er hjem for over 800 dyrearter – deriblandt 113 pattedyr. Den udryddelsestruede siamesiske krokodille lever her, og det gør den asiatiske elefant også. For nylig opdagede man verdens kun anden kendte ynglende bestand af den indokinesiske tiger i området.

Fra Bangkok er det nemt at komme til Khao Yai Nationalpark, men det kræver flere dage, hvis du vil opleve alle fem parker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *