Guide til Vietnam

Vietnam oplever i disse år stor interesse fra danske turister. Flere flyselskaber har åbnet ruter til både Hanoi og Ho Chi Minh City, og det har gjort landet mere tilgængeligt.

I mine øjne er Vietnam et af verdens mest spændende rejselande. Uanset om du er til god mad, dejlige strande, fantastisk natur eller kultur og historie i verdensklasse, så får du det i Vietnam.

Fra nord til syd præsenterer jeg kort landets mest populære byer og områder, men i denne guide til Vietnam vil jeg først komme med lidt praktisk information.

 

Værd at vide om at rejse i Vietnam

Det er lige så nemt at rejse rundt i Vietnam, som det er i Thailand. Hoteller og tourbureauer hjælper dig gerne videre på din rejse eller kan sørge for f.eks. lufthavnstransfer og udflugter.

Indrejse
Det er en god idé at holde dig opdateret om indrejse i Vietnam på Udenrigsministeriets hjemmeside. Skal du rejse rundt i landet i længere tid, så kan du søge visum online her.

Du skal selvfølgelig også tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledning. På ministeriets hjemmeside kan du også downloade app’en rejseklar, hvor du kan skrive dig på danskerlisten og få gode råd til din rejse.

Du skal kunne fremvise en udrejsebillet, når du rejser ind i Vietnam. Ofte bliver det ikke håndhævet, men jeg har et par gange været ude for, at man i paskontrollen ville se min billet ud af Vietnam.

Flybilletter
Langt de fleste turister, der besøger Vietnam tager en rundrejse. Mest populært er det at rejse fra nord til syd (eller omvendt), hvor du undervejs kan besøge de steder og byer, du ønsker.

På alle sammenligningssider over flybilletter er det muligt at finde billetter fra f.eks. Danmark til Hanoi på udrejsen og fra Ho Chi Minh City på hjemrejsen. Nogle steder hedder det rundrejsebilletter, andre steder flere rejsemål.

Flyselskaber, der har både Hanoi og Ho Chi Minh City i rutenetværket er bl.a. Emirates, Thai Airways, Qatar Airways og Singapore Airlines.

De største flyselskaber i Vietnam er det statsejede Vietnam Airlines og lavprisselskabet VietJet Air.

Hotel
Det er superbilligt at overnatte i Vietnam. Her får du meget for pengene og har måske råd til at gå en kategori eller to op i forhold til, hvad du plejer. Se mere om at booke hotel lige her.

Valuta og penge
Møntfoden i Vietnam hedder dong. Ved alle turistområder finder du kontantautomater, der har engelsk menu og som er nemme at bruge.

Husk, at der ofte er gebyr forbundet med at bruge automaterne og at der kan være loft på, hvor mange penge du kan hæve alt efter, hvilken bank automaten tilhører.

På hoteller og mange restauranter kan du bruge kreditkort som f.eks. Visa og Mastercard.

Skal du handle på markeder og mindre butikker, så husk kontanter. Er der ikke faste priser på varerne, så skal der pruttes om prisen. I større byer accepterer nogle steder også US dollars som betalingsmiddel, men ofte til en dårlig kurs.

Religion
Der praktiseres en lang række forskellige religioner i Vietnam. Forfædredyrkelse er udbredt. Groft sagt kan man sige, at de kinesiske filosofier er mest udbredt i nord, buddhisme i den centrale del af landet og katolicisme i syd. Skal du besøge kirker og templer, så husk passende påklædning.

 

Hanoi

Vietnams hovedstad er fuld af spændende oplevelser. Den lave bebyggelse og dejlige beliggenhed ud til Hoan Kiem-søen gør Hanoi til lidt af en oase i forhold til Sydøstasiens kæmpebyer. Men tag ikke fejl. Byen er hektisk og trafikken vanvittig med den konstante sværm af scootere, der synes at køre i ring.

De 36 handelsgader i det der kaldes det gamle kvarter kan med lidt god vilje siges at være byens centrum – i hvert fald er det her turisterne primært holder til.

Gaderne har et væld af butikker, markeder, caféer, barer og restauranter. Her er også billig overnatning, og området er således også Hanois backpackercentrum. Vil du bruge lidt flere penge på overnatning end hostels og guesthouses, så ligger der få hundrede meter fra det gamle kvarter luksus- og mellemklassehoteller.

Hanois største attraktioner er bl.a. Ho Chi Minhs Hus, hans mausoleum samt det smukke litteraturtempel. I parkområdet ved Ho Chi Minhs Hus ligger også den etsøjlede pagode, men du kan også gå på opdagelse på et væld af museer og gallerier. Vi skal ikke glemme maden – den er både billig og fremragende og en attraktion i sig selv.

Bedste rejsetidspunkt
Året rundt – vinteren kan dog være kølig, ligesom sommermånederne er varm med kraftige byger nogle dage.

Nærmeste Lufthavn
Hanois Internationale lufthavn hedder Noi Bai (kode: HAN). Herfra er der forbindelse til f.eks. Bangkok, Dubai og Doha foruden adskillige indenrigsruter.

Forslag til hoteller
Skyline Hotel (Budget) • Aira Boutique Hotel & Spa (Mellemklasse) • Hanoi La Siesta Hotel & Spa (Luksus)

Farvestrålende frugt og grønt på på Dong Xuan Market i Hanoi

 

Hué

Hué i det centrale Vietnam er hjem for citadellet og Den Forbudte By, hvor Nguyen-dynastiet, Vietnams sidste, holdt til. Området er enormt og består af store gårdspladser og smukke porte og bygninger. Det var fra balkonen ved hovedporten Ngo Mon kejser Bao Dai i 1945 annoncerede, at han ville abdicere.

Den Forbudte By blev ret medtaget under TET-offensiven i 1968.  Nordvietnam lavede et overraskelsesangreb på amerikanerne i det vietnamesiske nytår, og det bliver af mange set som vendepunktet i krigen. I Hué stod det blodigste slag, der efterlod tusinder af døde, sårede og hjemløse.

Hué ligger ud til Duftenes Flod, hvor du en kort sejltur mod syd kan opleve Thien Mu-pagoden, der ligger i et af Vietnams fineste buddhistiske templer. Det var herfra munken Thich Quang Duc tog den lange vej til Saigon, hvor han brændte sig selv af i protest mod det sydvietnamesiske diktatur.

Hué er også kendt for sin gode mad. Kejserne havde adskillige kokke, der hver dag fremtryllede nye retter til middagsbordet. På den måde opstod det såkaldte kejserkøkken, der stadig er en del af Hué.

Bedste rejsetidspunkt
Januar til juli/august med januar til april som de mest tørre og solsikre. Sommermånederne kan være meget varme.

Nærmeste Lufthavn
Hué har en mindre lufthavn, der primært betjener indenrigsruter. Lufthavnen hedder Phu Bai og har koden HUI. Ca. 93 km syd for Hué ligger den større lufthavn i Da Nang, der har koden DAD.

Forslag til hoteller
Hué Four Seasons Hotel (Budget) • The Scarlett Boutique Hotel (Mellemklasse) • Indochine Palace (Luksus)

Lille del af citadellet i Hué

 

Da Nang

Vietnams fjerdestørste by er ikke helt kommet på programmet endnu hos rejsebureauerne, men der investeres i disse år millioner på at gøre Da Nang til en populær ferieby. Her er da også alt hvad der skal være for at tiltrække turister. God strand, spændende byliv og fremragende restauranter.

Da Nang er desuden så tilpas stor, at du kan få masser af lokalstemning. Byen var også uhyre vigtig under Vietnamkrigen – det var på den legendariske China Beach amerikanske soldater holdt orlov, mens viet cong lå på lur få hundrede meter derfra.

Af seværdigheder skal du selvfølgelig besøge Golden Bridge (billedet herunder), der lynhurtigt blev et hit på bl.a. Instagram. Broen er en del af et natur- og forlystelsesområde ved Na Ba Hills ca. 25 km udenfor Da Nang.

På vejen kan du eventuelt besøge Marmorbjergene, der udover flotte udsigter også har en stribe buddhistiske helligdomme. Du kan nemt kombinere Da Nang med Hoi An mod syd og kejserbyen Hué mod nord.

Bedste rejsetidspunkt
Januar til juli/august med februar til april som de mest tørre og solsikre. Sommeren kan være meget varm, mens efterårsmånederne får betydelig nedbør.

Nærmeste Lufthavn
Da Nang har en international lufthavn, der har koden DAD. Den ligger kun tre kilometer fra centrum.

Forslag til hoteller
Robin Hotel Danang (Budget) • LIVIE Danang Style (Mellemklasse) • Hyatt Regency Danang (Luksus)

Golden Bridge ved Na Ba Hills

 

Hoi An

Stranddestination eller ikke. Hoi An ligger faktisk fire km oppe ad Thu Bon-floden, men ved kysten finder du en skøn strand. Cao Dai Beach er stor og bred og et behageligt sted at tilbringe dagen, hvis du vil have et afbræk fra alle de spændende oplevelser i Hoi An.

Hoi An er en utrolig hyggelig by med en ældgammel historie. I gamle dage hed byen Faifo, hvor japanerne og kineserne kom forbi for at handle. Begge folkeslag havde deres eget område i byen, der stadig består af gamle lave huse.

Den historiske bydel er lukket af for trafik og et fantastisk sted at gå rundt. Her kan du bl.a. besøge templer, klanhuse og farverige markeder, der ligger mellem cafeer, butikker og spisesteder.

Hoi An har mange gode resorts – både ved stranden og tæt på centrum. Udover de mange spændende kulturelle oplevelser i byen, så kan du besøge My Son, der er hjem for nogle af de vigtigste ruiner fra det tidligere Cham-rige, som engang havde magten i området.

Bedste rejsetidspunkt
Januar til juli/august med februar til april som de mest tørre og solsikre. Sommeren kan være meget varm, mens efterårsmånederne får betydelig nedbør.

Nærmeste Lufthavn
Den nærmeste lufthavn er Da Nangs internationale lufthavn, der har koden DAD. Der er ca. 30 km til Hoi An fra lufthavnen.

Forslag til hoteller
Gem Riverside Hotel Hoi An (Budget) • Lasenta Boutique Hotel (Mellemklasse) • La Siesta Hoi An Resort & Spa (Luksus)

Hoi An er en af Vietnams mest charmerende byer

 

Quy Nhon

På trods af, at byen har nogle af Vietnams bedste strande, så er Quy Nhon ikke særlig kendt. Det bliver der ganske sikkert lavet om på inden længe. Blandt rygsækrejsende er byen allerede en af Vietnams små hemmeligheder, hvor du finder et hyggeligt byliv og autentisk atmosfære.

Men ingen ferieby uden god strand, og det har Quy Nhon i høj grad. Bystranden er smuk, men ikke specielt badevenlig. Til gengæld er der i nærheden skønne strandområder, der nok skal tilfredsstille de fleste.

Men Quy Nhon’s intense byliv med dejlige restauranter og østerlandske pagoder er også med til at gøre  byen til et af de mest lovende turistområder.

Bedste rejsetidspunkt
Januar til august med januar til april som de mest tørre og solsikre måneder. Sommeren kan være meget varm, mens efterårsmånederne får mest nedbør.

Nærmeste Lufthavn
Quy Nhon har en mindre lufthavn med en lille håndfuld indenrigsruter – bl.a. til Hanoi og Ho Chi Minh City. Lufthavnen har koden UIH. Der er ca. 215 km til lufthavnen i Nha Trang, der har væsentlig flere ruter.

Forslag til hoteller
Nam Thu Hotel (i byen) • Life’s A Beach (ved stranden)

Lille del af Ky Co Beach ved Quy Nhon

 

Nha Trang

Ca. 400 km nordøst for Ho Chi Minh City ligger Nha Trang, der er en større by med masser af lokalstemning. Her er også en skøn lang strand, der har gjort området til en af de mest populære turistbyer i Vietnam.

I den sydlige del af byen ligger turistgaderne, hvor du finder flere mellemklassehoteller, guesthouses, barer, restauranter og butikker. På strandvejen er der i disse år større byggerier i gang, og de store hotelkæder har også fået øjnene op for Nha Trang, hvis lange strand er indbydende med flere barer og beach clubs.

Ud for Nha Trang ligger en række øer, hvor du finder nogle af de bedste dykkersteder i Vietnam. En bådtur i det sydkinesiske hav er for mange et af højdepunkterne på rejsen. En af øerne, Vinpearl Island, er hjem for en af landets største forlystelsesparker.

Udover stranden har Nha Trang flere andre attraktioner – bl.a. flotte pagoder og den store hvide Buddha, der skuer ud over byen. I området ligger også et smukt kuperet landskab med skriggrønne rismarker. Fra Nha Trang er der et par timers kørsel til bjergbyen Dalat, der byder på gode naturoplevelser og fransk kolonihistorie.

Bedste rejsetidspunkt
Januar til august med januar til april som de mest tørre og solsikre måneder. Sommeren kan være meget varm, mens efterårsmånederne får mest nedbør.

Nærmeste Lufthavn
Nha Trang har egen lufthavn (kode: CXR), der ligger ca. 30 km syd for centrum. Der er forbindelse til bl.a. Hanoi, Ho Chi Minh City, Bangkok og Singapore.

Forslag til hoteller
Nagar Hotel Nha Trang (Budget) • Novotel Nha Trang (Mellemklasse) • InterContinental Nha Trang (Luksus)

Stranden og promenaden i Nha Trang

 

Phan Thiet/Mui Ne

Ca. 3-4 timers kørsel nordøst for Ho Chi Minh City ligger byen Phan Thiet, der både tiltrækker lokale og udenlandske turister. Selvom Phan Thiet har en glimrende strand, så er det ved den meget mindre by Mui Ne, ca. otte kilometer mod nord, hotellerne ligger på stribe. En stor del af Mui Ne’s strand er forsvundet, men der er stadig ca. fem kilometer sandstrand tilbage.

Byen har længe været kendt af alverdens kitesurfere, der udnytter den stærke blæst og de store bølger. Strandvejen er faktisk Mui Ne’s eneste vej, men her ligger til gengæld et kæmpe udvalg af hoteller, restauranter, barer og butikker.

I dag har pakketuristerne overtaget det populære ferieområde, men der er også plads til backpackerne og den lille oprindelige fiskerby, hvor du kan indsnuse lidt lokalstemning. En strandferie ved Mui Ne kan nemt kombineres med Vietnams største by Ho Chi Minh City.

Bedste rejsetidspunkt
Fra november til marts/april

Nærmeste Lufthavn
Lufthavnen i Ho Chi Minh City – Tan Son Nhat International Airport (kode: SGN) ligger 175 km fra Phan Thiet og er dermed nærmeste lufthavn.

Forslag til hoteller
Mui Ne Beach Hotel
(Budget) • Hoang Ngoc Resort (Mellemklasse) • Anantara Mui Ne Resort (Luksus)

Den lange strand i Mui Ne

 

Ho Chi Minh City

Vietnams største by er også landets finanscentrum. Ho Chi Minh City er en kontrastfyldt by, der er perfekt til dig, som elsker god mad, spændende kultur og fantastisk shopping. Ho Chi Minh City er inddelt i distrikter, men den almindelige turist vil almindeligvis kun opholde sig i distrikt 1 og 3.

I distrikt 1 finder du en stribe gode seværdigheder som f.eks. Notre Dame Katedralen og lige ved siden af det flotte posthus med det store portræt af Ho Chi Minh på endevæggen. Herfra kan du gå ned ad Dong Khoi forbi teatret for at finde byens mest eksklusive butikker.

Det store Ben Thanh marked er et centralt sted i distrikt 1, hvor du finder backpackerkvarteret Pham Ngu Lau umiddelbart med syd, mens Folkekomitéens Hus på gaden Le Loi, der løber op til det flotte teater på tværgaden Dong Khoi, ligger mod nord.

I distrikt 1 er der flere markeder og masser af gode restauranter. Uanset om du er til billig gademad eller gourmet, så er det muligt at få her. Det er også i distrikt 1, du finder byens dyreste hoteller – nogle af dem med en spændende historie fra Vietnamkrigen i bagagen.

Distrikt 3 begynder umiddelbart vest for Ben Thanh Markedet. Her finder du en lang række glimrende mellemklassehoteller, hvor du får meget for pengene samtidig med, at du bor et stenkast fra centrum i distrikt 1.

Distrikt 3 har sine egne interessante seværdigheder. Genforeningspaladset, hvor den tidligere præsident boede og som var det sted, hvor Sydvietnam overgav sig til Nordvietnam er en af dem. Lige så spændende er Museet for Krigsforbrydelser, der primært omhandler det vietnameserne kalder den amerikanske krig.

Ho Chi Minh City er en utrolig nem by at være turist i. Bor du i distrikt 1 eller 3, så er du i gåafstand til de fleste seværdigheder. Vietnameserne er utrolig venlige og gæstfri – det eneste du skal passe på er den vanvittige sværm af scootere, der synes at være overalt.

Bedste rejsetidspunkt
Ho Chi Minh City har bedst vejr fra november til marts/april.

Nærmeste Lufthavn
Ho Chi Minh Citys internationale lufthavn ligger ca. 5 km fra centrum. Lufthavnen hedder Tan Son Nhat International Airport og har koden SGN.

Forslag til hoteller
The White House (Budget) • Hoang Lan Hotel (Mellemklasse) • Park Hyatt Saigon (Luksus)

Et kig ud over Ho Chi Minh City

 

Phu Quoc

Den pragtfulde tropeø, omtrent på grænsen mellem Thailandbugten og det sydkinesiske hav, har Vietnams absolut bedste strande. Her finder du en lang række hvide sandstrande med krystalklart vand.

Øen er ikke særlig stor, men byder udover strandene også på skov og bjerge. Tidligere var det backpackerne, der rejste til Phu Quoc, men i dag kommer alle slags turister. Øen har egen lufthavn, og udviklingen er kun lige begyndt.

Phu Quoc’s vigtigste by, både når det gælder fiskeri og turisme, er Duoung Dong. Syd herfor ligger en lang række hoteller på den 20 km lange Long Beach, der lever fint op til sit navn.

Phu Quoc har adskillige andre stande, der er bedre og væsentlig roligere. Du kan desuden besøge perlefarme, peberplantager og fabrikker, der fremstiller fiskesauce som øen er særligt kendt for. Phu Quoc har også god dykning og flere forlystelsesparker.

Bedste rejsetidspunkt
Fra november til marts/april

Nærmeste lufthavn
Phu Quoc International Airport (kode: PQC). Herfra er der forbindelse til bl.a. Hanoi, Da Nang, Ho Chi Minh City, Bangkok og Kuala Lumpur.

Forslag til hoteller
Langchia Home (Budget) • Peppercorn Beach (Mellemklasse) • Mango Bay Resort (Luksus)

Kien Giang Beach på Phu Quoc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *